VIDEO Ce este regula fermoarului. Soluţia banală care poate decongestiona traficul rutier prin bun simţ
0Conducerea defensivă poate să contribuie decisiv la scăderea numărului de accidente rutiere din România, ţara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Una dintre regulile conducerii defensive este şi cea aşa zisă a ”fermoarului”.
Atunci când două benzi de circulaţie se unesc într-una singură, apar probleme mari în ceea ce priveşte prioritatea.
Şoferii din ambele cozi au impresia că au stat mai mult la coadă şi vor să forţeze intrarea pe bandă în detrimentul celui de lângă el. Prioritatea în acest caz nu este precizată explicit în codul rutier, lucru care face ca situaţia să degenereze deseori.
Soluţia pentru ca circulaţia să se desfăşoare în beneficiul şoferilor de pe ambele benzi este aplicarea regulii fermoarului.
Aceasta presupune că cele două benzi se unesc într-una singură cu maşinile ”lucrând” la fel ca dinţii unui fermoar: intră o maşină de pe banda din dreapta, apoi una de pe banda din stânga, apoi iar una din dreapta, iar una din stânga şi aşa mai departe. Astfel se asigură un flux de trafic constant, fără probleme şi claxoane.
Pentru ca regula să funcţioneze corect şoferii nu trebuie să schimbe banda înainte de-a ajunge la punctul blocajului. În ţări din vestul Europei regula este promovată şi încurajată de autorităţi. În Germania, cei care urmează şcoala de şoferi sunt obligaţi să înveţe şi regula fermoarului.
În România s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe şcoli private care predau regulile conducerii defensive. Cea mai cunoscută este cea a fostului mare pilot de curse Titi Aur, cel care promovează intens şi regula fermoarului.