Un preot din Alba ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Războieni, în Alba, un preot venit aici tocmai din Republica Moldova a reuşit să făruiască o minune.  În numai câţiva ani, cu ajutorul autorităţilor şi al oamenilor cu suflet mare, preotul Vladimir Beregoi a ridicat două centre de zi pentru copii şi a dezvoltat servicii de îngrijire pentru vârstnicii din şapte sate.

Războieni este o localitate cu ceva mai mult de 1.500 de locuitori, parte componentă a oraşului Ocna Mureş. Ca peste tot în România, şi aici există multe familii care nu pot să asigure copiilor un trai decent, dar şi mulţi bătrâni de care nu mai are nimeni grijă. 

De când a venit preotul Vasile Beregoi în sat, parcă aceste probleme s-au mai atenuat. În numai câţiva ani, cu ajutorul autorităţilor şi al oamenilor cu suflet mare, preotul Valdimir Beregoi a ridicat două centre de zi pentru copii şi a dezvoltat servicii de îngrijire pentru vârstnicii din şapte sate apropiate. Aşezământul Sfântul Serafim de Sarov şi Sfântul Simion Ştefan” din Războieni a fost deschis în anul 2011. În cadrul acestuia sunt oferite copiilor servicii educative, recreative şi de socializare, servicii de informare şi consiliere, programe pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi de dezvoltare personală, intervenţie psihologică, pedagogică şi socială, suport material, hrană, îmbrăcăminte şi igienizare dar şi consiliere şi sprijin pentru părinţi.

Planurile preotului nu se opresc, însă, aici. Anul acesta vrea să deschidă şi un azil pentru bătrâni. Preotul Vladimir are 40 de ani şi este din Basarabia. A venit în România la studii acum 20 de ani şi a ales să rămână aici pentru a-i ajută pe cei nevoiaşi. Copiii cu risc de abandon şcolar primesc aici şi o masă caldă în fiecare zi. În total, peste 200 sute de copii şi de vârstnici beneficiază de serviciile sociale ale centrelor deschise la Războieni. În fiecare an, copiii din comunitate merg în excursii organizate în cadrul centrului de zi. 

Tot aici există şi o spălătorie precum şi o cameră specială unde se pot acorda consultaţii medicale. Centrul de zi funcţionează într-un parteneriat încheiat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Consililiul Local Ocna Mureş. Vârstnicii beneficază de ajutor pentru igiena corporală, hrănire, servicii de reabilitare, servicii de suport - cumpărare de alimente, activităţi de curăţenie, servicii sociale şi medicale.

”Menirea mea în această comunitate este să ajut cu tot ce pot. Prin înfiinţarea centrelor de zi şi a servicului de îngrijire a bătrânilor la domiciliu am reuşit să rezolvăm mare parte din problemele sociale cu care se confrunta localitatea. Sperăm să ne dezvoltăm în continuare şi să extindem numărul beneficiarilor din aceste centre”, spune preotul din Războieni. Banii pentru aceste proiecte vin din donaţii, de la autorităţi şi Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia. 

Pe lângă activităţile sociale, preotul Vladimir s-a implicat şi în dezvoltarea sportului în mica comunitate din aporpierea râului Mureş. În 2013 a pus bazele înfiinţării echipei de fotbal din liga a V-a, AS Războieni-Cetate. În 2016, echipa a fuzionat cu clubul de fotbal din Ocna Mureş. 

Citiţi şi:

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

 

Românca internată cu „durere toracică“, operată de „infecţie mandibulară“ şi moartă de infarct. Soţul îndurerat cere statului român 1,5 milioane de euro

 

Abuzurile din industria transportului de marfă cu camionete. Cum mor şoferii obligaţi să parcurgă mii de kilometri fără odihnă. Cazul trist al lui Alex Barbu

Românul expert în fotografie pentru dentişti, pe care o predă în toată lumea. L-a cunoscut pe stomatologul care i-a reparat dantura celebrului Ronaldinho

 

Aventurile unui ofiţer român care a lucrat pentru NATO şi ONU în Irak şi Afganistan: „Se împuşcau între ei fără probleme“

 

FOTO Maşini luxoase şi „gangsteri“ în stil american pe străzile din Alba Iulia în anii '30. Raliul la care au participat Regele Mihai şi prinţesa Marina Stirbey