România, la 1595. Atlasul geografic în care este menționată se află într-o bibliotecă din Ardeal

0
Publicat:

În colecția impresionantă de cărți și documente foarte rare de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia se află și un atlas geografic vechi de peste 400 de ani. În planșele color apar și România, și Transilvania.

Harta lumii în 1595 FOTO Biblioteca Batthyaneum

„Una dintre cele mai fascinante opere renascentiste este cea a lui Abraham Ortelius (1527-1598). A fost un cartograf flamand de excepție, cel care a realizat primul atlas geografic modern.

Lucrarea sa, Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc), a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană și nu numai, publicată în 1570 și apărută la Antwerpen. Ortelius a publicat alte 25 de ediții până la moartea sa din 1598, în mai multe limbi. Editarea a continuat și după moartea sa, până în 1612.

Fiecare ediție a fost îmbogățită cu nume de autori noi, căci volumul lui Ortelius este de fapt o compilație de cartografi, el fiind primul care i-a strâns pe toți la un loc, într-un mod coerent și sistematic, având un format standard”, spun reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.

Harta României în urmă cu 428 de ani FOTO Biblioteca Batthyaneum

Dacă prima ediție conținea 70 de hărți și 87 de autori (cuprinzând și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, și cele ale lui Fernando Magellan (1480-1521), ediția din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți.

Gravurile au fost frumos colorate de însuși Frans Hogenberg (1535-1590), hărțile conținând nenumărate povești și surprize: de la cartografia de aur inaugurată de Ortelius, pe hărțile acestea apar marcate epave sau corăbii naufragiate, monștri marini, sirene, dar și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață.

Harta Transilvaniei FOTO Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum deține o ediție color excepțională din anul 1595, când Ortelius încă trăia. Lista din Catalogus Auctorum cuprinde 170 de autori. În imaginile de mai jos, am selectat unele dintre cele mai spectaculoase povești, pomenite mai sus, inclusiv portretul lui Ortelius și imagini din cele trei cărți ale volumului (Theatrum, Parergon, Nomenclator Ptolemaicus). România apare în atlasul lui Ortelius chiar cu acest nume «Romania». Mai mult, apare și harta Transilvaniei”,  au mai susținut cei de la biblioteca din Alba Iulia.

FOTO Biblioteca Batthyaneum

Pe harta Transivaniei se poate citi și orașul Alba Iulia, care era capitala regiunii în perioada respectivă. În plus, apare și o clădire reprezentativă: catedrala catolică Sfântul Mihail.