Opozanţii proiectului Roşia Montană îl acuză pe Klaus Iohannis că a schimbat „tonul“ după ce a fost ales preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că şi-a schimbat „tonul“ în legătură cu investiţia din Munţii Apuseni, după ce a fost ales în funcţia de la Cotroceni. Asociaţia Alburnus Maior precizează că înainte de alageri Iohanis s-a pronunţat clar împotriva proiectului, iar acum susţine că proiectul trebuie „rediscutat“.

Luarea de poziţie a principalei organizaţii care se opune proiectului minier finanţat de compania Gabriel Resources vine după ultimele afirmaţii ale preşedintelui Klaus Iohannis într-o emisiune televizată. 

„Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile“, a spus Klaus Iohannis, joi seara într-un interviu la Realitatea TV.

Declaraţia preşedintelui este criticată pe motiv că este în contradicţie cu ce a spus acesta înainte de alegerile prezidenţiale. 

„Declaraţia dumneavoastră nu face decât să realimenteze nemulţumirea opiniei publice, mai ales în contextul ultimatumului companiei. Nu putem să nu remarcăm similitudinea poziţiei dvs cu alte declaraţii sterile ce au iritat zecile de mii de cetăţeni ce au ieşit în stradă pentru respectarea legii. (…) Toate aceste luări de poziţie au atras după sine menţinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil şi profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism instituţional. Efectul implicit a constat în creşterea cotaţiilor bursiere ale companiei”, afirmă organizaţia cu sediul în Roşia Montană, într-un comunicat de presă semnat de Eugen David, preşedintele Alburnus Maior. 

Asociaţia aminteşte o declaraţie făcută de preşedinte în perioada anterioară campaniei electorale: «De fapt, la Roşia Montană s-a pornit din capul locului cu stângul şi nu trebuie continuat pe aceeaşi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate să ducă la catastrofe, cum s-a întâmplat zilele trecute în Canada» (n.r. ruperea barajului de la Mount Polley în august 2014). ”Aceste afirmaţii au fost făcute în perioada de pre-campanie electorală când numeroşi politicieni sunt predispuşi să includă în discurs argumente agreate de alegători. Dar schimbarea tonului pune la îndoială încrederea cu care aţi fost investit de societatea românească. Nu putem să nu ne întrebăm, dacă în schimbarea direcţiei discursului dvs., nu a cântărit semnificativ opinia consilierului Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta invita încă din 2012 la renegocieri «până cand se atinge maximul de beneficiu posibil»”, se arată în comunicat.

Alburnus Maior critică iniţiativa preşedintelui de a solicita Guvernului o rediscutare a proiectului. „Invitaţia lansată primului-ministrul Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condiţiile în care acesta este susţinător declarat al distrugerii Roşiei Montane. Mulţi dintre noi se întreabă dacă aceste declaraţii nu reprezintă un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă reamintim că ultima «negociere» purtată de prim-ministrul Victor Ponta cu societatea Gabriel Resources a avut drept rezultat o propunere legislativă dedicată companiei miniere şi prin care nu mai puţin de 20 de acte normative aplicabile în domeniu se declarau inoperante în cazul proiectului, admiţându-se chiar derogari de la prevederi constituţionale”, se mai afirmă în comunicat. 

Compania Gabriel Resources a tranmsmis la începutul săptămânii scrisori deschise preşedintelui Klaus Johannis şi premierului Victor Ponta prin care solicită reluarea discuţiilor cu privire la procedura de avizare a proiectului de la Roşia Montană. În caz contrar, reprezentanţii companiei miniere susţin că se vor adresa curţii de arbitraj internaţional unde vor solicita despăgubiri statului român.

Iohannis îl trimite pe Ponta să renegocieze contractul pentru Roşia Montană. „Aşa cum a fost abordat, proiectul nu a fost bine conceput“

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional