Avertizare prin mesaj RoAlert pentru vânt puternic în Alba. Recomandările transmise de pompierii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O atenţionare de vânt puternic a fost transmisă, duminică, prin mesaj RO ALERT, în judeţul Alba. Fenomenele vizate sunt intensificări puternice ale vântului, cu viteze între 110 – 130 km/h.

ANM a emis un cod roşu de vânt puternic, valabil şi pentru judeţul Alba, la altitudini de peste 1.500 de metri, în intervalul 23 februarie, ora 18:00 – 24 februarie, ora 18:00

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140…180 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba a fost activată grupa operativă iar două treimi din efective sunt pregătite în orice moment pentru a intervenii dacă este nevoie.

Judeţul Alba se află sub COD PORTOCALIU de vânt si vijelii pe întreg teritoriul, începând de duminică, ora 18:00 până luni, la ora 18:00. Vântul va avea intensificări susţinute, cu viteza de 80 – 95 km/h.

De asemenea, luni, 24 februarie, începând cu ora 02:00 până la ora 18:00, în sudul judeţului, la altitudini de peste 1.500 m, este în vigoare o avertizare COD ROŞU. Vântul va sufla tare, cu viteze peste 140 – 180 km/h, spulberând puternic zăpada si determinând scăderea vizibilităţii spre zero.

Pentru a veni în sprijinul cetăţeanilor, ISU ALBA recomandă:

- Evitaţi deplasările pe durata manifestării vântului puternic şi să vă adăpostiţi în imobile sau spaţii închise, care vă asigură protecţia.

- În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.

- Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.

- Nu în ultimul rând, recomandăm cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.