STUDIU Motivele pentru care medicii români au plecat în străinătate. Pentru ce salarii s-ar întoarce în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80% din medicii care au plecat în străinătate pentru a profesa au făcut-o din dorinţa de a se dezvolta, arată un studiu recent. Condiţiile din spitale şi din clinici au contibuit într-o măsură similară la decizia doctorilor de a emigra. De asemenea, 68% din cei care au plecat au avut în vedere pachetul salarial oferit în străinătate.

Datele se desprind dintr-un studiu MEDIjobs lansat joi. Şi relaţia cu colegii de muncă a influenţat decizia medicilor de a pleca. Astfel, 56% din doctori au declarat că relaţia cu mentorii şi cu colegii a cântărit în luarea deciziei, 44% au făcut-o pentru a studia şi 36% au ales această variantă din cauza relaţiei cu pacientul român.

Cu privire la nemulţumirile pe care le întâmpină în străinătate, medicii au declarat că distanţa faţă de familie şi prieteni este pe primul plan. Apoi, 16% susţin că sunt stresaţi la locul de muncă şi au un program încărcat. Insecuritatea, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini şi lipsa limbii de comunicare sunt şi ele elemente care îi nemulţumesc pe doctorii români care profesează peste hotare. 

Aceştia s-ar întoarce pentru a-i ajuta pe pacienţii români, 40% ar dori un salariu corect şi 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie, notează studiul. 

În ceea ce priveşte ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecaţi au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Aşteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 — 15.000 lei. Peste 20.000 de medici au părăsit ţara în ultimii ani, conform datelor Colegiului Medicilor din România.