Statul reduce drastic prefinanţarea proiectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să reducă drastic plafonul în limita căruia asigură prefinanţarea proiectelor cu fonduri de la Uniunea Europeană, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

 În plus, firmele care nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare în cel mult patru luni vor fi obligate să restituie integral banii. Cele două măsuri vor fi aplicate odată cu sfârşitul acestei luni, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax. Până în prezent, Comisia Europeană aloca 15% ca avans pentru prefinanţarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenţa până la 30% din valoarea contractului. Multe dintre firmele care contractează însă prefinanţarea nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor astfel încât ministerele să transmită la rândul lor actele de decont la Bruxelles, iar Comisia Europeană nu mai eliberează alţi bani comunitari până când aceste deconturi nu sunt închise. Potrivit noului sistem decis recent de autorităţi, prefinanţarea va fi acordată în cotă de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în cel puţin două tranşe, cu excepţia proiectelor majore, pentru care cota de prefinanţare poate fi de maximum 20% (faţă de 40% în prezent).

Prima tranşă de prefinanţare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibilă a proiectului (faţă de 15% în prezent), iar următoarele tranşe vor fi acordate numai după ce cheltuielile efectuate sunt autorizate în cuantum de minimum 60% (faţă de 40% în prezent) din valoarea cumulată a tranşelor anterioare de prefinanţare. Firmele vor fi obligate să restituie întreaga sumă astfel contractată dacă într-un interval de cel mult patru luni nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare.