Raportul privind situaţia de la Spitalul Pantelimon, finalizat. Pentru că primeau medicamente doar „pacienţii care meritau” a fost găsit plus pe gestiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Pantelimon a fost în mijlocul unui scandal

Ministerul Sănătăţii a finalizat ancheta demarată de Corpul de Control la Spitalul Pantelimon. Controlul a stabilit că aici nu au fost niciodată inventariate stocurile de medicamente şi de materiale sanitare de la Terapie Intensivă, arată oficialii care au demarat acest control după ce fosta şefă a secţiei, Laura Constantinescu, a fost înregistrată când le recomanda medicilor să dea medicamente doar pacienţilor „care merită”.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a constatat o serie de deficienţe în urma anchetei, motiv pentru care au fost luate o serie de măsuri pe care conducerea spitalului este nevoită să le îndeplinească.

Cele mai multe probleme sunt legate de stocurile de medicamente din unitatea sanitară. Potrivit unui comunicat de presă, stocurile de medicamente din cadrul programului AP-ATI nu au fost inventariate de cei din spital. După ce Corpul de Control a făcut o inventariere a medicamentelor şi le-a comparat cu soldurile din documente, s-au consemnat plusuri în gestiune în 18 cazuri, cu valoare de aproape 22.000 de lei şi minusuri în două cazuri, cu valoare de peste 400 de lei.

În plus erau, printre altele, 1019 flacoane de Colistină, 10 fiole de Fluimucil, 42 de flacoane de Paracetamol şi 8 fiole de Dexametazonă. În ceea ce priveşte deficitul din gestiune, lipseau 40 de fiole de Tachiyben şi o fiolă de Albunorm, notează Ministerul Sănătăţii.

„O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute şi în gestiunea electronică”, transmit oficialii.

Potrivit acestora, controlul intern managerial al Spitalului Pantelimon nu este conform standardelor menţionate în ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 400 din 2015.

Fosta şefă de secţie, audiată de Comisia de disciplină

Deşi există un regulament care precizează modul de utilizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.

Referitor la dulapul mic de medicamente, care a dus la izbucnirea scandalului, el a fost desfiinţat de către echipa de control, toate medicamentele ATI fiind în prezent într-un singur dulap, cel mare.

„Având în vedere neconcordanţele dintre informaţiile vehiculate în spaţiul public şi declaraţiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic”, arată Ministerul Sănătăţii.

Raportul Corpului de Control scoate în evidenţă şi că 2.400 de pacienţi au fost internaţi pe Terapie Intensivă în 2015, 850 dintre aceştia având peste 60 de ani.

„Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control”, se mai arată în comunicat.

Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 şi 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Toate măsurile dispuse de Corpul de Control sunt obligatorii pentru managementul spitalului. Neîndeplinirea lor duce la sancţiunile prevăzute de lege.