Putin respinge acuzaţiile de "şantaj energetic" ale Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El şi-a exprimat surprinderea în faţa "reacţiei nervoase, exaltate" şi a acuzaţiilor de "şantaj energetic" sau renaştere a "ambiţiilor neoimperiale" legate de stabilirea noilor preţuri la

El şi-a exprimat surprinderea în faţa "reacţiei nervoase, exaltate" şi a acuzaţiilor de "şantaj energetic" sau renaştere a "ambiţiilor neoimperiale" legate de stabilirea noilor preţuri la livrările de gaze naturale ruseşti în unele state vecine. Putin a propus ca aprecierea politicii externe a oricărei ţări să se facă "pe baza principiilor dreptului internaţional şi a unor standarde universale unitare". Fără a numi direct SUA, Putin a menţionat că printre sursele care alimentează dorinţa unor state de a intra în posesia armelor de distrugere în masă şi realizarea de programe militare se află nu numai ambiţiile naţionale, ci şi" importanţa hipertrofiată a forţei în relaţiile internaţionale, impusă nouă, tuturor". Acesta şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea intervenită în domeniul dezarmării, nu din vina Rusiei, care este gata pentru relansarea dialogul în aceste probleme. Putin s-a pronunţat în favoarea soluţionării conflictelor regionale, precizând că principiile de reglementare a acestora, indiferent că este vorba despre Kosovo, Cipru, Transcaucazia sau Transnistria, trebuie să fie "universale şi să se bazeze pe dreptul internaţional". Referindu-se în mod concret la raporturile ruso-americane, liderul de la Kremlin a recunoscut că se impun unele modificări "cu caracter pozitiv" şi a subliniat că parteneriatul între Rusia şi SUA poate fi clădit "exclusiv în condiţiile egalităţii în drepturi şi încrederii reciproce".
Pe de altă parte, într-o acţiune separată, Putin a ordonat serviciilor secrete să facă tot posibilul pentru "a-i căuta şi lichida pe criminalii vinovaţi de asasinarea diplomaţilor ruşi din Irak". Anterior, Duma declarase că adevăraţii vinovaţi pentru moartea diplomaţilor sunt cei care au pornit războiul din Irak.