Puşcăriaşi, agenţi de vânzări pentru Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Catargiu (stânga) şi Eduard Nichitoi, condamnaţi pentru tâlhărie, lucrează din spatele gratiilor

Experienţa acumulată de unii ieşeni la muncă în străinătate îi ajută şi în spatele gratiilor. Câţiva deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, unii dintre ei foşti stranieri, s-au transformat în agenţi de vânzări.

Criminali, hoţi sau tâlhari, ei devin pentru opt ore pe zi operatori la call-center. 12 deţinuţi vorbitori de limbă italiană lucrează cinci zile pe săptămână pentru o firmă din Focşani, care a deschis primul call-center din închisorile din ţară.

Două săptămâni de pregătiri

Adrian Catargiu (25 de ani), condamnat la şapte ani de închisoare pentru tâlhărie, a ales să lucreze la call-center pentru că beneficiază de o reducere a pedepsei.  „Am fost selectat pentru call-center pentru că vorbesc bine limba italiană. Am învăţat-o când lucram în Italia. M-am gândit că o să am şansa să exersez limba italiană şi voi primi şi zile câştig", povesteşte Andrei Catargiu.

Deţinuţii au fost pregătiţi timp de două săptămâni de angajaţii firmei care au închiriat mansarda celui mai nou corp al Penitenciarului Iaşi. Puşcăriaşii s-au acomodat cu calculatoarele şi căştile şi au fost sfătuiţi cum să se comporte cu interlocutorii. „Am fost învăţaţi să fim calmi, amabili şi să nu ne enervăm, chiar dacă persoana de la capătul celălalt al firului vorbeşte urât", povesteşte Eduard Nichitoi (23 de ani), condamnat la trei ani pentru tâlhărie.

Opt ore de muncă

Agenţii de vânzări din spatele gratiilor au început munca propriu-zisă pe 21 martie. Astfel, de la ora 13.30 la 21.30, ei sună în diverse zone ale Italiei şi stabilesc întâlniri cu diferite persoane. „Prezentăm oferta unei firme de telefonie mobilă şi stabilim întâlniri. Completăm într-o bază de date adresa, ora şi un punct de reper, iar la ora stabilită o altă persoană merge şi prezintă oferta", a explicat Andrei Catargiu.

Deţinuţii sunt supravegheaţi de un angajat al firmei, de origine italiană, care îi îndrumă şi îi ajută. „La fiecare două ore avem pauză de 10 minute şi mai avem şi o pauză de masă. Nu ne deranjează zgomotul, ci pot spune că dă şi încredere clientului. Îşi dă seama că îl contactează o firmă serioasă", spune Eduard Nichitoi. Deţinuţii n-au voie să acceseze internetul şi nici nu pot să-şi sune apropiaţii. „Numerele de telefon sunt într-o bază de date şi se apelează automat", a completat Adrian Catargiu.

Şi salariu, şi reducere a pedepsei

Afacerea este avantajoasă şi pentru deţinuţi, dar şi pentru angajator, care are o forţă de muncă stabilă. Puşcăriaşii beneficiază de o reducere a pedepsei. Astfel, la trei zile muncite li se scade o zi din pedeapsă. Persoanele încarcerate sunt plătite cu salariul minim pe economie şi cu bonusuri în funcţie de contractele încheiate. 40% din venituri se duc în conturile deţinuţilor, iar 60% în cele ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.