OMS schimbă denumirea tulpinilor de coronavirus. Cum se vor fi numi acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă sunt identificate oficial mai mult de 24 de variante, sistemul nu mai are litere greceşti şi va fi anunţat un nou program de denumire.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat un nou sistem de denumire pentru variantele Covid-19. De acum înainte, OMS va folosi literele greceşti pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud şi India, dar şi pentru a simplifica discuţiile. Astfel, varianta britanică este etichetată ca Alpha, ca Beta cea sud-africană şi cea indiană ca Delta.

Literele greceşti se vor referi atât la variantele de îngrijorare, cât şi la variantele de interes. O listă completă de nume a fost publicată pe site-ul OMS, potrivit BBC, transmite Mediafax.

„Nicio ţară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru detectarea şi raportarea variantelor", a scris pe Twitter conducătorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove. Ea a solicitat, de asemenea, „supravegherea masivă” a variantelor şi schimbul de date ştiinţifice pentru a contribui la stoparea răspândirii.

Decizia a fost luată după ce, la începutul acestei luni, guvernul indian a criticat denumirea variantei B.1.617.2, detectată pentru prima dată în ţară în octombrie anul trecut, drept „varianta indiană”, deşi OMS nu a etichetat-o ​​oficial ca atare.