Obiceiul straniu din Joia Mare care alungă spiritele rele. „Focul morţilor”: Se spune că cei plecați dintre noi vin să se încălzească în jurul lui
0În unele sate din România, oamenii continuă să păstreze cu sfințenie o tradiţie stranie de Paşte. Este vorba de „Focul morţilor”, care are loc în Joia Mare, pentru a alunga spiritele rele şi a încălzi sufletele celor dragi care au trecut în nefiinţă.
Iubitoare de folclor şi tradiţii, Ecaterina Hulea duce mai departe obiceiurile din Săptămâna Mare, învăţate din moşi strămoşi. În Joia Mare pregăteşte focul morţilor pentru a alunga spiritele rele.
Potrivit tradiţiei, oamenii fac foc prin ogrăzi, acest foc simbolizând focul unde a fost oprit Apostolul Petru şi s-a lepădat de Iisus. Se spune că în această zi se deschid cerurile şi spiritele morților coboară printre cei vii. Focul are rol dublu: purificator pentru cei vii și luminător pentru cei adormiți.
De asemenea, oamenii spun că în Joia Mare „sufletele celor plecaţi ar veni acasă să sărbătorească cu cei rămaşi şi vor sta aici până de Rusalii, la Pogorârea Sfântului Duh”.
„Am făcut curăţenie de Paşte şi s-au adunat nişte gunoaie, vreascuri. Înainte de a cânta cocoșii a treia oară, în Săptămâna Mare facem atâtea focuri câţi morţi apropiaţi avem. Se spune că cei trecuţi în nefiinţă vin să se încălzească în jurul focului. Legenda spune că focul alungă spiritele rele din jurul casei, din jurul celor dragi. De asemenea, alungăm vremea rea şi toate necazurile”, povesteşte Ecaterina Hulea.
„Alungăm şi spiritele rele din jurul casei şi a familiei. Apoi mergem la cimitir să dăm de pomană”, spune o altă gospodină.
Morții sunt pomeniți în biserică, oamenilor necăjiți li se dau colaci sau covrigi, haine și ulcioare pentru sufletele morților.
„Pentru ca morții să poată mânca, bea și îmbracă haine noi”, spune o altă gospodină.