Ministerul Educatiei nu a infiintat Centrul National de Excelenta pentru tinerii capabili de performanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Se infiinteaza Centrul National de Excelenta ca institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, in coordonarea directa a

"Se infiinteaza Centrul National de Excelenta ca institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, in coordonarea directa a ministrului educatiei si cercetarii, in scopul identificarii, pregatirii, stimularii si valorificarii potentialului tinerilor capabili de performante". Aceasta este prima prevedere din Hotararea nr. 34 emisa de Guvernul Romaniei la data de 16 ianuarie 2003. Centrul National de Excelenta nu functioneaza nici in ziua de azi, desi a trecut un an si jumatate de cand hotararea a intrat in vigoare. Centrul National de Excelenta ar fi trebuit sa aiba sediu, director, personal didactic salarizat, buget, dar nici vorba de asa ceva. De asemenea, lipsesc strategiile de pregatire a tinerilor capabili de performanta, nu sunt organizate evaluari si concursuri, asa cum prevede hotararea de guvern. In plus, acest Centru National de Excelenta ar fi trebuit sa coordoneze activitatea centrelor de excelenta pentru cercetare stiintifica universitara si centrele judetene de excelenta. Paradoxal, fara a exista institutia coordonatoare la nivel national, in unele judete cativa inspectori si profesori inimosi au infiintat centre de excelenta in care se pregatesc si elevii care se intorc in tara cu medalii de la olimpiadele internationale. Un exemplu in acest sens ar fi centrul care functioneaza la Cluj-Napoca cu resurse obtinute prin eforturile proprii ale inspectoratului, si nu cu fonduri din bugetul Ministerului Educatiei. Intrebati de ce nu functioneaza Centrul National de Excelenta, reprezentantii Ministerului Educatiei spun fie ca "intr-adevar exista un blocaj", fie ca "se fac eforturi sa se infiinteze".
"E pacat ca in Romania a fost abandonata ideea centrelor de excelenta"
afirma Andrei Constantin, intors in tara de la Olimpiada Internationala de Fizica cu o medalie de aur
"Noi, olimpicii de fizica, am cucerit cinci medalii, dar ne-am pregatit mai mult singuri. Daca in China, Rusia, SUA, cei ce au concurat cu noi au fost pregatiti aproape un an, noi am fost pregatiti centralizat, la Bucuresti, doar trei saptamani. E pacat ca in Romania a fost abandonata ideea centrelor de excelenta. Cei din minister ne-au spus ca nu au nevoie de un invatamant elitist, dar cred ca ar trebui sa existe si o forma de pregatire pentru elevii performanti", ne-a spus Andrei Constantin, care s-a intors, recent, din Coreea de Sud, unde a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Fizica. Andrei a terminat in aceasta vara clasa a XI-a, la Colegiul National "I.C. Bratianu" din Pitesti. Pe langa medalia de aur cucerita in acest an, el a mai fost medaliat in ultimii doi ani cu argint si bronz la concursuri scolare internationale de fizica.