La coadă, pe străzile Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

and chips, vândută în cornete de hârtie - chiar de ziar. Cei doi "buni tovarăşi", după cum îi numea Churchill, m-au cucerit instantaneu. Peştele ţi se topeşte în gură, iar cartofii sunt

and chips, vândută în cornete de hârtie - chiar de ziar. Cei doi "buni tovarăşi", după cum îi numea Churchill, m-au cucerit instantaneu. Peştele ţi se topeşte în gură, iar cartofii sunt fragezi şi crocanţi în acelaşi timp. Se spune că şi regina Elisabeta a II-a ia parte la ritual, dar cu un calcan de Dover, adus proaspăt de pe coastele Irlandei, prăjit în bucătăriile regale şi însoţit, de cele mai multe ori, de cartofi natur sau mazăre verde. Mai mult ca sigur, Majestatea Sa nu s-a încumetat niciodată să mănânce fish and chips în maniera tradiţională - adică direct din hârtie. În schimb, dvs vă puteţi încumenta să experimentaţi acasă această specialitate britanică. Se prepară uşor şi rapid.

Fish and chips (Peşte cu cartofi prăjiţi)
Pentru 4 persoane
Ingrediente: ulei de floarea- soarelui, 4 fileuri de cod sau de plătică (a 175 g fiecare), 225 g făină, sare, piper, 300 ml bere rece de la frigider, 6-8 cartofi mari Sos tartar: 200 g maioneză, 2 linguri capere, scurse din conservă şi tăiate mărunt, 3 linguri castraveciori muraţi, tocaţi mărunt, 1 ceapă mică tocată, zeama de la 1 lămâie, 3 linguri pătrunjel tocat mărunt, sare, piper Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie felii, se spală şi se zvântă cu un şervet de bucătărie. Se condimentează fileurile de peşte cu sare şi piper, se tamponează uşor cu făină, pentru a permite aluatului să se lipească de peşte. Se cerne făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare şi se toarnă berea treptat, amestecând bine cu telul, până se obţine un aluat potrivit de gros; dacă este prea gros, mai adăugaţi puţină bere. Se trec fielurile de peşte prin aluat (trebuie acoperite bine şi uniform) şi se prăjesc în ulei încins cca 8-10 minute. Se scot din tigaie, se scurg, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie pergament şi se păstrează la cald în cuptorul uşor încălzit. Separat, se prăjesc cartofii în ulei încins, se scurg de grăsime, se presară cu sare şi se servesc alături de peşte, sos tartar şi - într-o notă cât mai autentică - cu pâine şi unt. Sosul tartar: se amestecă toate ingredientele şi se serveşte sosul imediat sau se păstrează la frigider.

ştiaţi că?
În ciuda noilor reguli de alimentaţie sănătoasă, englezii au rămas mari amatori de cartofi prăjiţi - delicioşii pommes frites, "împrumutaţi" cu mult entuziasm de la francezi, în 1865. O dovedesc cele 22.000 de tone consumate săptămânal.