Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer reacționează în scandalul spitalului oncologic: „Este profund inuman”
0Cezar Irimia, președintele Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, consideră că este „profund inuman” ca iniţiative în sprijinul pacienţilor oncologici „să fie blocate ani de zile” de Primăria Capitalei.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost acuzat de Crin Antonescu şi de parlamentarul Alexandru Rogobete (PSD), fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţi, că a amânat, timp de doi ani, semnarea pentru un nou corp de clădire în Bucureşti, destinat pacienţilor oncologici, lucru pe care l-ar fi făcut pe 30 aprilie 2025, sub presiunea campaniei electorale.
„Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizaţiei de construire pentru un nou corp de clădire în Bucureşti, destinat pacienţilor oncologici. E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorităţi doar sub presiunea intensă a opiniei publice, în perioadă de campanie electorală. Este profund inuman ca iniţiative în sprijinul pacienţilor oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Capitalei, din pricini birocratice, care pun vieţile oamenilor pe plan secund. Nu este, din păcate, singurul caz în care administraţii locale sau instituţii centrale neglijează nevoile urgente ale pacienţilor din România, refuzându-le în fapt şansele la viaţă”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, semnat de Cezar Irimia preşedintele federaţiei.
În acest context, federaţia salută „orice iniţiativă publică sau privată care dă o şansă în plus bolnavilor de cancer”.
„Notăm că, indiferent dacă pacienţii oncologici se tratează la un spital de stat sau la un spital privat, cea mai mare parte a costurilor de tratament este suportată de către stat. Este deci în interesul României să aibă mai multe instituţii spitaliceşti de tratament şi mai multe paturi pentru pacienţii oncologici”, mai menţionează Cezar Irimia.
Membrii federației își doresc ca România să facă mai mult, la nivel local și central, pentru pacienții afectați de maladii grave.
„Sperăm că această situație din Capitală va fi un semnal de mobilizare la nivel național pentru cauza bolnavilor de cancer, pentru investiții mai rapide în vederea salvării de vieți – atât prin prevenție, cât și prin tratament”, se menționează în comunicatul citat.
Un deputat PSD a prezentat avizul dat de Nicuşor Dan
Deputatul PSD Alexandru Rogobete, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a prezentat într-o postare pe Facebook o autorizaţie de construire pentru extinderea unei clădiri a clinicii Sanador, pe strada Sevastopol din Capitală, unde ar urma să funcţioneze un spital de oncologie pentru copii. Acesta a precizat că primarul Nicuşor Dan, candidat independent la prezidențiale, a amânat ani de zile semnarea documentului, sugerând că a semnat sub presiunea campaniei electorale.
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Sanador, în scandalul privind spitalul oncologic
Ulterior, într-o postare pe Facebook, Nicuşor Dan a răspuns acuzaţiilor că ar fi întârziat semnarea autorizaţiei pentru un spital oncologic privat pentru copii. Edilul a afirmat că este incalificabil să foloseşti românii bolnavi de cancer ca temă electorală şi că discuţia juridică despre legalitatea cererii de construire e una complexă.
Primarul Capitalei susține că a solicitat Sanador să găsească o altă locație pentru construirea noului corp pentru că cea aleasă de ei s-ar afla într-o zonă supraaglomerată a Bucureștiului.
„Spitalul Sanador este o instituție medicală privată, cu medici buni, dar care a abuzat în modul în care a construit, într-o zonă supraaglomerată a Bucureștiului. Iar acum vrea să abuzeze și mai mult, vă rog să vedeți imaginile. Discuția juridică despre legalitatea cererii de construire este complexă, nu o redau aici. Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locația potrivită, și sper să găsească locația rezonabilă pentru construirea noului corp”.