Fără „soldaţi” în războiul anti-coronavirus: spitalele şi medicii cad pe capete
0Cu peste 100 de medici confirmaţi pozitiv şi alte zeci de cadre medicale în izolare şi cu patru spitale închise, lupta pentru stoparea răspândirii noului coronavirus a intrat într-o fază critică, în contextul în care bilanţul total a trecut de 900 de cazuri
Situaţia din România riscă să devină dramatică după ce, miercuri, două spitale, din Suceava şi Focşani, au fost închise, alături de un centru privat de dializă din Capitală, iar zeci de medici au fost confirmaţi pozitiv sau au fost plasaţi în izolare. Asta la finalul unei zile în care s-a înregistrat al 14-lea deces al unui pacient, cel mai tânăr de până acum, infectat cu noul coronavirus, numărul pacienţilor de la terapie intensivă a ajuns la 18, iar bilanţul total al cazurilor a trecut de 900 după raportarea altor 144 de cazuri. Specialiştii din domeniu vorbesc de urgenţa asigurării protecţiei personalului medical, care numără deja peste 10% din totalul cazurilor confirmate.
Spitalul Suceava, închis, 233 de medici internaţi sau în izolare
Oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat miercuri închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Judeţean Suceava, timp în care întreaga unitate medicală va fi dezinfectată, şi plasarea întregului personal medical în izolare la domiciliu, după ce peste 70 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv. Decizia a fost luată în urma unei anchete care a scos la iveală că întreg spitalul a devenit un focar de infecţie. Acest lucru a fost cauzat de faptul că pacienţi care prezentau simptomele infecţiei cu coronavirus, dar nu aveau un context epidemiologic (nu călătoriseră sau intraseră în contact cu o persoană confirmată pozitiv - n.r.), nu au fost testaţi imediat. Ulterior, luni, când deja mai multe cadre fuseseră confirmate pozitiv cu noul coronavirus, nu a existat un ordin clar ca întreg personalul medical şi auxiliar să se izoleze, mulţi angajaţi prezentându-se la muncă.
Astfel, miercuri, Ministerul Sănătăţii a transmis că dintre cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID-19, fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, iar restul, în izolare timp de 14 zile la domiciliu. De asemenea, 49 de asistenţi medicali şi infirmieri confirmaţi pozitiv din cadrul spitalului judeţean se află internaţi. După dezinfectare, spitalul judeţean urmează să devină un spital exclusiv pentru pacienţii infectaţi cu noul virus. „În spital s-a redus numărul de pacienţi internaţi la un număr minim. Mai sunt aproximativ 100 de pacienţi în spital în acest moment. Se organizează transferul unor medici, din centre limitrofe – Botoşani, Rădăuţi, Iaşi –, care să preia gestiunea spitalului respectiv. Spitalul va fi decontaminat şi repus în circuit, de data aceasta sub forma unui spital de tip COVID. Medicii care sunt în izolare la domiciliu, care sunt în tratament medical, vor fi recuperaţi într-un interval de timp, vor fi negativaţi şi vor reveni să lucreze”, a spus Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Efecte în lanţ: 28 de cadre medicale, în izolare, la Spitalul de Arşi
Şi de parcă nu era suficient, miercuri, nu mai puţin de 28 de cadre medicale de la Spitalul de Arşi din Capitală au ajuns în izolare la domiciliu după ce un pacient de la acelaşi Spital Judeţean Suceava, transferat vinerea trecută la spitalul din Bucureşti, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Pacientul, care nu a fost testat pentru COVID 19 la spitalul din Suceava, a fost suferit două intervenţii chirurgicale – una, duminică, şi alta, a două zi, atunci când, potrivit autorităţilor, „conducerea unităţii medicale din Bucureşti a decis testarea pacientului având în vedere că acesta a fost transferat din Suceava, acolo unde există un focar de infecţie cu COVID 19”. Marţi seară, când pacientul primit de la Suceava a fost declarat pozitiv, 28 de cadre medicale şi 3 pacienţi, contacţi direcţi ai acestuia, au fost trimişi în izolare.
În acelaşi timp, Ministerul Apărării a anunţat închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Militar din Focşani, după ce au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 două persoane din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar. De asemenea, miercuri, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat închiderea unui centru de dializă privat din Bucureşti după ce o anchetă epidemiologică a relevat faptul că un număr de 9 persoane au fost infectate cu noul coronavirus, iar inspectorii DSP au găsit mai multe deficienţe în instituirea măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.
Tot miercuri, la Spitalul Obregia din Bucureşti, 70 de cadre medicale au fost puse în izolare, după ce un pacient care a ajuns la acest spital în data de 19 martie a fost confirmat cu coronavirus abia miercuri, 25 martie.A făcut febră, medicii au hotărât că trebuie să i se facă testul pentru coronavirus. I-au fost recoltate probe a doua zi, însă rezultatele au venit foarte târziu, adică miercuri, după cinci zile: testul este pozitiv. Din păcate, în tot acest interval de timp, medicii nu au ştiut dacă pacientul este pozitiv sau nu, iar acesta a intrat în contact cu foarte multe cadre medicale, respectiv 70, care se află acum în autoizolare.
Pacientul a stat în aceste zile cu mai mulţi pacienţi, mai exact 15. Dacă aceştia sau medicii cu care a intrat în contact vor avea simptome, atunci vor fi şi ei testaţi. Până atunci, vor rămâne în izolare timp de 14 zile.
Ni se promite că vom primi 200.000 de costume de protecţie. La un personal medical ATI şi urgenţe de 15.000 de oameni, asta înseamnă că ajung vreo 2 săptămâni Gabriel Diaconu, psihiatru
Situaţia de la Suceava se va repeta şi la alte spitale
Specialiştii din domeniu atrag atenţia că situaţia de la Suceava se va repeta şi la alte spitale în viitorul apropiat. „Era poate necesară dezvoltarea unor protocoale adaptate situaţiei de criză, un personal redus, diminuarea numărului de pacienţi, o triere mai bună a acestora. Lucruri care nu s-au făcut. Până acum avem patru spitale, Suceava, Focşani, Gerota, Spitalul de Arşi, iar într-o săptămână o să avem şi mai multe. O să cadă ca ciupercile. Va trebui să gândim soluţii pentru acest tip de situaţii. Nu ne putem permite să avem spital după spital care ies din această luptă. Ni s-a spus că vom primi 200.000 de kituri de testare. Nu e o risipă dacă 100.000 din acestea vor fi folosite pentru cadrele şi personalul medical. Astfel se evită îmbolnăvirea persoanelor cele mai vulnerabile: bolnavii din spitale. Este cel mai rău tip de focar. Dovada faptului că avem cei mai mulţi morţi la Spitalul din Suceava. Acum a fost centrul de dializă. E de înţeles să existe greşeli, însă trebuie să învăţăm din ele”, a precizat Sorin Paveliu, expert în politici publice de sănătate.
Doctorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, susţine că este nevoie de o procedură clară pentru personalul medical, pentru a evita infectarea medicilor. „Situaţia de la Suceava se va replica şi în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluţii pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital şi eventual să fie cazaţi într-un hotel. Încă nu e implementată procedura. Personalul va fi împărţit în două-trei echipe care nu se intersectează între ele şi riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Deja suntem în situaţia Italiei sau Franţei ca proces. Noi avem acum aproape 1.000 de persoane confirmate şi 100 de persoane din rândul personalului medical. Şi în Franţa, şi în Italia, 10% din personalul medical este infectat. La noi, cifrele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj faţă de ei”, a declarat acesta.
144 de cazuri noi, bilanţul total urcă la 906
De altfel, numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România a ajuns miercuri la 906 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate 144 de cazuri noi. Numărul deceselor pacienţilor infectaţi cu noul virus se ridică la 14, după ce au fost confirmate alte două. Nu mai puţin de şase dintre cei 14 au fost pacienţi internaţi la spitalul din Suceava. Potrivit autorităţilor, la secţiile de terapie intensivă erau internate 18 persoane, dintre care 8 în stare gravă. Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate şi externate. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată se aflau miercuri 6.016 persoane şi alte 100.199 în izolare la domiciliu.
„Veştile de azi au fost bune, dacă putem spune asta. Numărul persoanelor care necesită internarea la secţiile de terapie intensivă a ajuns la 18, ceea ce înseamnă o creştere de 1,14. Dacă rămânem pe curba aceasta, în zece zile trecem de 100 de persoane şi peste încă alte zece zile ajungem la aproape 600. Asta înseamnă că avem trei săptămâni să facem tot ce ne stă în putinţă să limităm atingerea acestui prag intern al capacităţii sistemului nostru. La un factor de 2, modelul matematic ne spune că atingem aceeaşi cifră în doar 6 zile. Gradul în care reuşim să respectăm măsurile de izolare socială poate face diferenţa între 6 şi 21 de zile, ceea ce va însemna diferenţa între viaţă şi moarte pentru mii de oameni vulnerabili”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu.