Ce i s-a întâmplat unui bărbat care şi-a injectat ceai de ciuperci magice în vene
0Un american de 30 de ani a fost în pragul morţii după ce şi-a injectat în vene ceai preparat din ciuperci magice, iar acestea s-au înmulţit în sistemul său circulator, relatează LiveScience.
Jurnalul Academy of Consultation-Liaison Psychiatry a publicat cazul acestui bărbat suferind de boală bipolară care voia să se trateze cu ciupercile psihedelice, studiate pentru efectul lor presupus benefic asupra depresiei şi altor afecţiuni mintale.
De asemenea, americanul voia să scape de simptomele de sevraj provocate de dependenţa de opiode. Familia acestuia, cea care l-a şi dus la spital, a explicat că renunţase la medicamentele pentru boala sa bipolară şi se confrunta cu stări maniacale şi depresive ciclice.
Bărbatul şi-a preparat ceaiul după ce a găsit informaţii online despre efectele potenţial terapeutice ale ciupercilor conţinând psilobicină, o substanţă psihoactivă. A filtrat lichidul cu ajutorul unui beţişor de bumbac înainte de a şi-l injecta în vene. În următoarele zile a devenit letargic, a început să vomite şi pielea i s-a îngălbenit. Apoi a făcut diaree şi a vomitat sânge.
Observând starea sa fizică precară şi confuzia mintală extremă, familia l-au dus la urgenţă, iar bărbatul a stat în spital aproape o lună, între care peste o săptămână la terapie intensivă. În primele zile de internare nu a putut oferi informaţii coerente medicilor, iar apoi au început să-i cedeze organele.
Testele de sânge au relevat o infecţie bacteriană cu microbul Brevibacillus şi o infecţie fungică provocată de sporii de ciuperci care se înmulţeau în sângele său.
Bărbatul a necesitat ventilaţie mecanică după ce a intrat în insuficienţă respiratorie acută din cauza acumulării de lichid în plâmânii săi. În cele din urmă, după un tratament cu antibiotice şi antifungice, bărbatul şi-a revenit.
Cercetările au arătat că psilobicina, un compus al acestor ciuperci, poate fi un tratament promiţător pentru depresie, anxietate şi abuz de substanţe, dar doar în contextul unei administrări supravegheate medical.
Cele mai multe studii au examinat efectele în urma administrării orale sub formă de pastile, dar au existat şi cazuri de injectare intravenoasă. Serul nu conţinea însă spori ai ciupercii, ci doar compusul psilocibină, care nu este viu şi nu se poate înmulţi.
Substanţa acţionează asemănător neurotransmiţătorului serotonină, care modulează dispoziţia psihică şi percepţia, dar poate avea efecte adverse precum anxietate, teamă, confuzie, hipertensiune arterială, vomă, dureri de cap şi crampe stomacale.