BNR ia în vizor externalizarea creditării bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, instituţiile de credit vor putea să-şi externalizeze activităţiile de creditare sau de atragere de depozite numai către furnizorii care

Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, instituţiile de credit vor putea să-şi externalizeze activităţiile de creditare sau de atragere de depozite numai către furnizorii care deţin o autorizaţie echivalentă cu cea deţinută de bancă. Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor publice. În cadrul aceloraşi discuţii vor fi incluse şi o serie de recomandări ale Comitetului European al Supraveghetorilor bancari.

Măsură suplimentară de control

"Este o măsură suplimentară de întărire a funcţiei de control. Totuşi, cred că băncile din ţara noastră acţionează cu prudenţă atunci când hotărăsc să-şi externalizeze activitatea de creditare", ne-a declarat Cătălin Măciucă, dealer la Romexterra Bank. Documentul atrage atenţia asupra faptului că externalizarea nu trebuie să determine nicio delegare a responsabilităţilor structurii de conducere a instituţiei de credit şi că riscurile vor aparţine în continuare băncilor.

În plus, externalizarea activităţilor semnificative ale unei bănci este supusă notificării prealabile a BNR, operaţiunea urmând să fie efectuată cu două luni anterior datei la care se preconizează încheierea contractului.

Proiectul de regulament mai include prevederi legate de cadrul intern de administrare a activităţii instituţiilor de credit şi de procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri.

În cazul unei externalizări în lanţ, instituţiile de credit îşi pot da acordul pentru o astfel de operaţiune doar dacă subcontractorul îşi asumă aceleaşi obligaţii precum cele stabilite în sarcina furnizorului extern primar, inclusiv obligaţiile în relaţie cu BNR.