Un medicament din două, vândut în farmacii, se eliberează fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţa europeană există mai mulu de 200 de ingrediente farmaceutice active disponibile fără prescripţie medicală în Europa, potrivit datelor AESGP Association of the European Self-Care Industry – AESGP – pe 2018.

Afecţiunile care pot fi gestionate cu ajutorul produselor ce se eliberează fără prescripţie medicală, respectiv OTC-uri sau medicamente fără reţetă, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală,  includ de obicei alergii, afecţiuni gastrointestinale, tăieturi, muşcături şi erupţii cutanate, tuse şi răceală, diferite tipuri de durere şi multe altele. Alergiile, durerile de cap şi răcelile sunt cele mai răspândite afecţiuni comune în întreaga lume, 97% din populaţie suferind cel puţin o dată în ultimul an de cel puţin una dintre acestea.

„O atenţie sporită ar trebui acordată îngrijirii personale în sezonul rece, când sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil în faţa răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece şi chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecţiunilor respiratorii. Riscul de a ne îmbolnăvi creşte şi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viaţa în pericol, ne putem trata responsabil şi acasă. Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul,” declară Nicoleta Radu, farmacist, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

În cursul unui an, adulţii pot avea de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an. De altfel, răceala este una dintre afecţiunile comune pentru care s-au achiziţionat cele mai multe produse fără reţetă la pe parcursul anului trecut în întreaga lume, urmată îndeaproape de durerea de cap şi de tuse.

Automedicaţia responsabilă, bazată pe informare corectă, poate reprezenta o opţiune eficientă de îngrijire a sănătăţii. Aceasta ar aduce beneficii atât pentru consumatori şi pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi pentru întregul sistem de sănătate.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacţii adverse ale acestora”, precizează într-un comunicat Diana Mereu, director executiv RASCI.

În 2018, 8,5 miliarde de cutii de medicamente fără reţetă şi 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine au fost achiziţionate de europeni, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a-şi menţine bunăstarea.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii