Românii, fruntaşi la bolile grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocupăm primele locuri în Uniunea Europeană în privinţa tumorilor maligne, hepatitelor, TBC-ului şi bolilor de inimă. Lipsa unor programe de screening, dar şi neglijenţa fiecăruia dintre noi fac ca bolile tratabile să fie descoperite în stadii tardive, când măsurile sunt puţin eficiente.

Românii ocupă primele poziţii în clasamentele europene ce reflectă starea de sănătate. Mai exact, suntem fruntaşi la numărul de cazuri de boală şi la mortalitatea prin boală.

De exemplu, ocupăm primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de sân şi locul al doilea în privinţa cancerului de col uterin. „Deşi este o boală tratabilă şi uşor de diagnosticat, în ţara noastră, cancerul de col uterin are rata cea mai mare de mortalitate din toată Europa. Un program de screening ar permite depistarea afecţiunii în stadii incipiente", menţionează Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România. 

Jumătate din populaţie, hipertensivă

CITEŞTE ŞI : EXCLUSIV. Galaţi: Tuberculoza, boala sărăciei şi a mizeriei, omoară pe capete

SANĂTATEA MOARE. Mii de bolnavi îngălbeniţi de aşteptare

684 de bolnavi de SIDA la Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani

Nici în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare nu stăm cu mult mai bine. Potrivit Raportului pe 2010 al American Heart Association, ce analizează rata deceselor survenite în urma bolilor cardiovasculare, coronariene şi atacului vascular cerebral, România ocupă locul patru în lume, după Rusia, Bulgaria şi Ungaria, în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi şi locul trei în ceea ce le priveşte pe femei.

Una dintre cauzele acestor statistici îngrijorătoare este frecvenţa crescută a hipertensiunii arteriale. Conform Studiului românesc de Prevalenţă a Hipertensiunii Arteriale şi de Evaluare a Riscului Cardiovascular în România (SEPHAR, 2007), hipertensiunea afectează 40 la sută din români şi peste 70 la sută din cei cu vârste mai mari de 60 de ani.

„Pe lângă hipertensiunea arterială, alt factor de risc este aterotromboza, cauzată de fumat, de nivelurile crescute de colesterol şi de sedentarism", menţionează profesorul doctor Eduard Apetrei, şeful secţiei de Cardiologie a Institutului „C.C. Iliescu" din Bucureşti şi vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale. 

TBC: 30.000 de cazuri

România rămâne pe primul loc în clasamentul Uniunii Europene şi în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, adică numărul de cazuri noi. La momentul actual, aproximativ 30.000 de români sunt afectaţi de tuberculoză, un număr de zece ori mai mare decât media statelor europene. Totuşi, incidenţa este în scădere, potrivit datelor Unităţii Centrale de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta".

Cea mai mare incidenţă a hepatitelor

Şi în ceea ce priveşte hepatitele B şi C, România ocupă una dintre primele poziţii la nivel european. Estimările arată că în jur de un milion de români ar fi infectaţi cu virusul B şi circa 700.000 ar fi purtători de virus C. 20% din cazurile de hepatită B şi 80% din cele de hepatită C se cronicizează, putând evolua către ciroză şi cancer hepatic. 

„Pentru a creşte şansele la tratament pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice este foarte important să existe un program de screening, ca parte a unui Program Naţional pentru Hepatite", ne spune Marinela Debu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

„Fără o depistare precoce a acestei afecţiuni, indiferent de forma de hepatită, estimăm că, în viitorul apropiat, vom avea un număr mare de pacienţi cu ciroză hepatică, pentru care nu doar tratamentul de supravieţuire este extrem de scump, dar şi spitalizările repetate, care vor împovăra familia şi sistemul sanitar", completează reprezentantul APAH-RO.

În plus, specialiştii Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş" estimează că, în România, costurile medicale directe produse de hepatite vor fi de circa 200 milioane USD, anual, între anii 2010 şi 2019.

Tratament invaziv al infarctului

România ocupă poziţii fruntaşe în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii intraspitaliceşti prin infarct miocardic acut, de 13%. Ministerul Sănătăţii iniţiază un program privind tratamentul invaziv al acestei afecţiuni, prin care se va asigura finanţare pentru toate consumabilele intervenţiilor în regim de urgenţă efectuate asupra pacienţilor cu infarct.

Mai multe pentru tine:
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”