Orezul alb ne poate îmbolnăvi de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul glicemiei creşte rapid în urma consumului de orez alb, iar fluctuaţiile cauzează, în timp, diabet

La fiecare 150 de grame de orez alb pe care le consumi, riscul tău de a face diabet creşte cu aproximativ 10%, semnalează un studiu realizat de cercetătorii de la „Harvard".

Oamenii de ştiinţă americani au analizat mai multe studii efectuate în SUA, Australia, China şi Japonia. În cadrul lor, au fost monitorizate peste 350.000 de persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, pe o perioadă cuprinsă între 4 şi 22 de ani. Concluzia: cu cât mâncăm mai mult orez alb, cu atât vom avea un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. La fiecare 158 de grame consumate, riscul creşte cu 10%, semnalează cercetătorii. Aceştia au mai observat că asociererea este mai puternică la femei decât la bărbaţi.

Are un indice glicemic ridicat

Spre deosebire de orezul brun, cel alb este mai sărac în fibre alimentare, în vitamine şi în minerale. Ele se pierd în urma procesului de prelucrare prin care trece orezul alb. Unii dintre aceşti nutrienţi reduc riscul de diabet, spun specialiştii. Orezul alb are şi un indice glicemic mare, motiv pentru care duce la o creştere importantă a nivelului zahărului în sânge. Ulterior, acesta va scădea brusc, iar fluctuaţiile vor favoriza, în timp, apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Ce alternative sănătoase avem

Medicul Qi Sun, coordonatorul studiului, atrage atenţia că orezul nu ar trebui consumat zilnic, ci o dată sau de două ori pe săptămână. Ideal este ca el să fie înlocuit cu orezul brun, care nu este prelucrat, fiind mult mai hrănitor. El are şi un indice glicemic mult mai scăzut - 50, faţă de 98, cât are orezul alb.

Nutriţionistul american Karen Congro, care nu a fost implicat în studiu, recomandă ca alternativă la orezul alb cerealele intregrale de tipul orzului sau quinoa. „Grâul negru este delicios şi bogat în antioxidanţi, printre care şi rutinul, care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi care previne depunerea colesterolului „rău" pe vasele de sânge. Există o gamă foarte variată de cereale integrale pe care oamenii ar trebui să le încerce", spune Congro.

Citeşte şi:
Viaţa după accident vascular cerebral, mai bună prin artă

Cât de bun este obiceiul de a bea cafea

Mai multe pentru tine:
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE