Minune în lumea medicală: două femei au născut având utere transplantate de la mamele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două suedeze au născut, având utere transplantate de la mamele lor Foto Shutterstock

Dacă vă întrebaţi care ar fi cel mai frumos cadou pe care îl poate face o mamă, două femei din Suedia au găsit răspunsul. Ele şi-au donat uterul fiicelor lor, care după transplant au adus pe lume doi băieţi sănătoşi.

Două femei au născut luna trecută în Suedia doi băieţi sănătoşi, după ce au suferit o operaţie de transplant de uter donat de mamele lor. Ele sunt primele femei din lume care aduc pe lume copii, folosind uterul în care s-au dezvoltat ele însele o generaţie mai devreme.

Evenimentul fără precedent aduce speranţe femeilor care doresc să aibă copii, dar fie s-au născut fără uter, fie am malformaţii importante sau au fost nevoite să-l îndepărteze din pricina unor afecţiuni.  Numai în Marea Britanie sunt 15.000 de astfel de cazuri, potrivit Daily Mail.

Cele două tinere mame fac parte dintr-un grup de nouă femei care au efectuat o operaţie transplant de uter, dintre care doar şapte au fost reuşite.

Aceasta este o rată de succes foarte bună pentru o nouă procedură chirurgicală. Dacă lucrurile vor continua să se desfăşoare la fel, atunci vom asista la un impact masiv asupra fenomenului mamei-surogat. Femeile ar prefera să aibă propriul lor copil şi să fie gravide decât urmărească sarcina unei alte femei“, a deccarat Allan Pacey de la British Fertility Society.

Henrik Hagberg, un profesor în medicina fetală la Kings College din Londra, care a fost prezent la prima naştere, a lăudat gestul bunicilor care au făcut histerectomii pentru a dona uterul fiicelor lor.

Este un cadou absolut extraordinar. Acesta este, probabil, cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru fiica ta“, a punctat acesta.

Pimul copil s-a născut având o greutate de 2.500 de grame, mama lui fiind o suedeză de 29 de ani, care a venit pe lume fără uter.

Mama celui de-al doilea băieţel, care la naştere a avut 2.700 de grame, are 34 de ani. Ea a suferit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a uterului la vârsta de 20 de ani, ca parte din planul de tratament al cancerului.

Ambii copii au fost născuţi prin cezariană cu aproximativ o lună mai devreme de termen şi s-au alăturat lui Vincent, un alt băieţel a cărui naştere a intrat în istorie, el fiind primul copil născut în urma unui transplant de uter. Evenimentul a avut loc în luna septembrie, ca parte a proiectului Universităţii Gothenburg. Diferenţa e că mama lui Vincent a primit un uter de la o donatoare necunoscută.