Lipsa de control al produselor de slăbit poate ucide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe piaţa românească se comercializează legal un număr de 14.000 de suplimente alimentare. Nimeni nu poate estima câte sunt comercializate ilegal FOTO Adevărul

O tânără din Arad, de 27 de ani, a murit după ce a luat prafuri de slăbit şi anticoncepţionale, deşi era perfect sănătoasă, potrivit părinţilor şi soţului. Decesul femeii ridică mai multe probleme vechi ale sistemului medical, dar şi ale lipsei controalelor riguroase la producătorii şi distribuitorii de suplimente alimentare şi alimente pentru slăbit, cred specialiştii.

Suplimente versus alimente

În primul rând, „pe piaţa românească se comercializează legal un număr de 14.000 de suplimente alimentare obţinute în România, în ţări ale Uniunii Europene şi în ţări terţe Uniunii Europene. Nimeni nu poate estima, însă, câte sunt comercializate ilegal. Iar cele ilegale pot conţine substanţe interzise extrem de periculoase, chiar letale, cum este sibutramina. Tânăra din Arad lua shake-uri proteice pe bază de soia, care intră în categoria alimentelor, iar producătorii acestora nici măcar nu sunt obligaţi prin lege să le notifice“, atrage atenţia dr. biolog Tatiana Onisei, şefa Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare.

Teoretic, orice producător, distribuitor şi importator de ceaiuri, prafuri, pilule de slăbit pe ambalajul cărora se precizează sintagma „produs natural“ este obligat de lege să notifice aceste produse la Serviciul de Plante Medicinale şi să le supună controalelor. „Însă sunt produse care intră pe piaţă fără a fi notificate, fie sunt comandate de pe internet, unde nu sunt controlate de nimeni, fie sunt promovate în mass-media locală sau la televizor, fie sunt procurate de la dealeri individuali pe care, din nou, nu-i controlează nimeni“, spune Tatiana Onisei.

Dacă un produs naturist de slăbit chiar provoacă o scădere mare în greutate în timp scurt înseamnă că are, în mod cert, sibutramină, iar persoanele care au predispoziţii pot chiar să moară după folosirea acestor produse. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, apifitoterapeut

Pe unele dintre aceste produse există chiar precizarea „Avizat de Ministerul Sănătăţii“. Dar Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, semnalează că „suplimentele alimentare nu sunt medicamente, prin urmare, nu intră în atribuţiile acestei instituţii“. Aceste suplimente nu intră nici sub incidenţa Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. De altfel, singura autoritate care are competenţa de a realiza controale în magazinele de produse naturiste sau la distribuitorii de suplimente alimentare este Ministerul de Interne, potrivit Oanei Grigore.

Problema anticoncepţionalelor fără analize

Deocamdată, ancheta pentru a depista cauza exactă a decesului tinerei din Arad este în desfăşurare. Dar o altă problemă majoră pe care o scoate la iveală acest eveniment nefericit este administrarea anticoncepţionalelor, mai ales a acelora de generaţie nouă, fără analize amănunţite. Tânăra lua pilule contraceptive la recomandarea medicului, pentru chisturi ovariene, potrivit soţului femeii. „În primul rând, medicul ginecolog care prescrie aceste anticoncepţionale trebuie informat legat de alte tratamente, fie ele şi naturiste, pe care le ia pacienta“, precizează medicul de familie Ruxandra Constantina. 

În al doilea rând, „anticoncepţionalele ar trebui administrate, la modul ideal, numai după analize aprofundate de sânge, inclusiv după investigaţiile pentru trombofilie“, spune medicul ginecolog Adina Lungu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Acestea ar putea depista eventualele mutaţii genetice care cresc considerabil riscul de infarct şi de atac cerebral şi care contraindică administrarea pilulelor contraceptive. Analizele pentru trombofilie costă, însă, aproximativ 1.500 de lei. 


Citeşte şi:

Suplimentele de slăbit care fac victime în România nu sunt controlate de nicio autoritate a statului

Pe piaţa românească există 14.000 de suplimente alimentare comercializate legal şi cine-ştie-câte ilegal, spun autorităţile. Iar cele ilegale, care pot fi cumpărate de pe internet, din magazine de la colţul blocului sau direct de la unii „naturopaţi“ pot chiar să ucidă. Aşa pare să se fi întâmplat şi în cazul tinerei de 27 de ani din Arad care lua prafuri de slăbit şi anticoncepţionale şi care a murit astăzi, după o săptămână de comă profundă.

Tânăra care a intrat în comă după ce a luat pastile pentru slăbit a murit

Alexandra, tânăra de 27 de ani din Arad care, în urmă cu o săptămână, a intrat în comă profundă a decedat. Fata a ajuns în stare critică după un consum susţinut de suplimente alimentare pentru slăbit. Cel puţin asta consideră familia ei.

VIDEO Adevărul Live: Cum ne îmbolnăvesc remediile naturale şi cum le recunoaştem pe cele riscante

Terapiile naturale către care se îndreaptă tot mai mulţi români în ultima vreme nu sunt lipsite de riscuri. De altfel, există în continuare pe piaţă o varietate de produse necontrolate de nicio autoritate, care pun serios în pericol sănătatea. Acestea sunt doar o parte dintre subiectele care s-au discutat astăzi la Adevărul Live.