Fertilizarea in vitro va fi subvenţionată de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iunie, cuplurile care nu au reuşit până acum să aibă copii pot apela la programul gratuit de fertilizare in vitro (FIV), lansat ieri în premieră de Ministerul Sănătăţii (MS).

În acest an, 800 de cupluri vor beneficia de câte o finanţare între 1.200 şi 1.500 de euro ca să încerce o singură procedură de FIV, în două spitale de stat sau în oricare altă clinică privată care este de acord să se încadreze în această sumă.

Citiţi şi:

30 de ieşence aşteaptă subvenţia de la stat pentru a fi fertilizate in vitro

4.000 de copii născuţi în sistem privat, la Braşov

Cele două spitale publice care au fost alese pe baza experienţei lor sunt Maternitatea Giuleşti şi Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca.Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a precizat ieri că dacă încercarea de fertilizare se finalizează cu naşterea copilului, atunci clinica sau spitalul primeşte de la minister întreaga sumă de 1.500 de euro, iar dacă nu, doar 1.200 de euro

Condiţiile pentru ca un cuplu să beneficieze de subvenţia de la stat pentru FIV sunt următoarele: cei doi soţi să fie căsătoriţi de minimum doi ani, să nu mai aibă copii şi măcar unul dintre ei să fie cetăţean român. Femeia trebuie să aibă între 24 şi 40 de ani (vârstă la care specialiştii spun că rata de succes este cea mai mare, de 28,2%), să probeze cu analize că are o rezervă ovariană bună şi să fie normo-ponderală.

O comisie a MS va analiza toate dosarele şi va decide cui acordă finanţare. Banii se dau doar pentru procedurile standard, nu şi pentru cuplurile care apelează la donarea de ovule sau de spermă ori la mamele surogat.