Dumea Emanuela, medic oftalmolog: „Operaţia, singurul tratament care stopează progresia cataractei”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumea Emanuela-Claudia, medic oftalmolog în cadrul clinicii Hexamed, explică cele mai frecvente cauze ale apariţiei cataractei, cum se face diagnosticul corect şi de ce operaţia este singurul tratament care stopează progresia acestei boli.

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenţei cristalinului. Acesta este o lentilă binconvexă care se află în spatele irisului şi care la naştere, în mod normal, este transparentă. Însă o dată cu vârsta devine opacă şi pacientul începe să vadă în ceaţă. Cele mai multe cazuri se manifestă la persoane de peste 50 de ani.

Deşi factorul genetic sau vârsta nu pot fi influenţate, putem preveni apariţia acestei boli purtând ochelari cu protecţie UV, evitând fumatul, consumul excesiv de alcool, timpul petrecut sub razele soarelui şi păstrându-ne tensiunea arterială în cote normale.

Printre primele semnele care ar trebui să ne trimită în cabinetul medicului oftalmolog se numără slăbirea vederii şi sensibilitatea la lumină. „La început pacienţii observă că nu mai văd clar cu ochelarii pe care îi au. În stadii incipiente vederea poate fi corectată prin modificarea dioptriilor. Uneori pacinţilor le revine vederea la apropiere, dar odată depăşit acest moment nici o altă lentilă nu îl poate ajuta. Şi atunci pacientul începe să vadă în ceaţă, începe să vadă dublu, are dificultăţi în vedere nocturnă, nu mai vede faţa persoanelor pe stradă“, explică Dumea Emanuela-Claudia, medic oftalmolog în cadrul clinicii Hexamed.

Cu toate că mulţi pacienţi se prezintă la control pentru simptome precum lăcrimarea, usturimea ochilor sau senzaţia de corp străin, simptome specifice sindromului de ochi uscat, acestea se asociază şi cu patologia de cataractă. Aşa că odată ajuns pacientul la medicul oftalmolog, se face consultul prin măsurarea tensiunii oculare, se pun picături pentru dilatarea pupilară şi se stabileşte un diagnostic cert. În cazul în care este vorba de cataractă, se fac măsurătorile de biometrie, se stabileşte de ce cristalin artificial va avea nevoie şi se programează operaţia.

Operaţia este singurul tratament în cazul cataractei. Deşi se mai pot prescrie picături sau anumite vitamine, acestea nu stopează progresia cataractei ci doar prelungeşte momentul operator.

„Odată pus diagnosticul de cataractă, pacientul va face un set de analize pentru a fi siguri că este apt pentru operaţie. În ziua operaţiei se pun picături de anestezie pentru dilatare şi pentru a permite accesul la pupilă, iar uneori poate fi nevoie de o injecţie lângă ochi pentru a paraliza mişcările globului ocular. Intervenţia este minim invazivă, se fac nişte incizii foarte mici şi pe acolo se face operaţia. Cristalinul are o capsulă în jurul lui, se face o mică deschidere a acesteia pentru a avea acces la materialul cristalinian, ulterior cristalinul este împărţit în bucăţi mai mici cu ajutorul ultrasunetelor şi resorbit prin această incizie. La final, în capsulă se pune cristalinul artificial. Intervenţia durează 5-7 minute, pacientul poate pleca acasă, iar a doua zi se reîntoarce pentru a-i fi dat jos pansamentul“, explică medicul oftalmolog.

Tipuri de cristaline artificiale

Există două mari clase de cristaline: monofocale şi multifocale. În cazul celor monofocale pacientul va vedea după operaţie clar la distanţă fără ochelar sau cu o mică dioptrie, dar va avea vederea neclară la apropiere. Cristalinele multifocale se împart în bifocale şi trifocale. Cele trifocale sunt cristaline de ultimă generaţie, asigurând o vedere bună la distanţă, intermediar şi la apropiere. Acestea oferă pacientului o şi mai mică dependenţă de ochelari.

Ca mod de îngrijire postoperator, pacientul trebuie să spele faţa cu apă şi săpun, pentru a îndepărta secreţiile ochilor, ulterior va aplica picături cu antibiotic şi antiinflamator pentru a asigura vindecarea ochilor prevenind apariţia unor inflamaţii sau infecţii. Este recomandat să nu ridice greutăţi, să nu stea aplecat sau să desfăşoare alte activităţi ce cresc presiunea intraoculară. Pacientul se poate considera complet vindecat şi se poate reîntoarce la viaţa normală după aproximativ o lună.

Articol susţinut de ALCON în cadrul campaniei „PanOptix. Meriţi să vezi”. Pentru informaţii despre cataractă şi despre afecţiunile de vedere, consultaţi www.meritisavezi.ro şi www.panoptix.ro. Acesta este un dispozitiv medical. Consultaţi medicul oftalmolog şi citiţi instrucţiunile de utilizare.