De ce ne trezim greu în dimineţile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburarea afectivă sezonieră ne face să ne trezim greu dimineaţa

Problemele cu somnul apar în sezonul rece pe fondul aerului uscat din încăperi, dar şi al expunerii limitate la lumină naturală.

Una dintre principalele cauze ale problemelor de somn din timpul iernii este tulburarea afectivă sezonieră (TAS). Aproximativ 6% din populaţia Globului este depistată an de an cu TAS, însă semnificativ mai multe persoane prezintă simptomele, fără a primi acest diagnostic. Se manifestă, în primul rând, prin insomnii, printr-un somn neodihnitor sau prin dificultatea de a ne trezi dimineaţa, dar şi printr-o stare profundă de deprimare ori de anxietate.

Citeşte şi:
Ce impact are soarele în cazul tulburărilor psihice

Unul din 4 români are probleme cu somnul

Ritmul circadian suferă modificări

„Studiile ne arată că ritmurile circadiene (n.r. - ritmurile biologice ale corpului de-a lungul celor 24 de ore ale unei zile) şi sezoniere influenţează fiziologia şi comportamentul animal şi uman", explică medicul Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Psihiatrie Comunitară.

Tulburările afective cu caracter sezonier sunt o consecinţă a schimbărilor de ritm cauzate, în primul rând, de expunerea redusă la lumină naturală. Carenţa luminii naturale determină modificări chimice în organism, care dau peste cap ritmul natural şi, implicit, ciclul somn-veghe. Soluţia pentru a combate acest tip de tulburare este să ne plimbăm ziua, în aer liber, cel puţin o oră. 

Este prea cald sau prea frig

Problemele de somn pot apărea însă şi în lipsa tulburării afective sezoniere, pe fondul mediului din încăpere neprielnic somnului odihnitor. Astfel, dacă în casă este prea frig, nu putem adormi. Explicaţia este că, în încercarea de termoreglare, organismul nostru rămâne alert, metabolismul fiind activ, ceea ce face extrem de dificilă relaxarea şi odihna.

Aceeaşi motivaţie există şi dacă în dormitor este prea cald. Deşi poate părea foarte confortabilă o încăpere călduroasă atunci când venim din frigul de afară, temperaturile ridicate nu sunt favorabile somnului odihnitor, spun specialiştii.

Fiecare dintre noi se simte bine la o anumită temperatură în mediu, în funcţie de metabolism şi de temperatura corporală. Însă medicii spun că cel mai bine dormim atunci când în dormitor sunt în jur de 20-22 de grade Celsius. Un alt neajuns al încălzirii excesive a încăperilor şi al neaerisirii lor este aerul uscat. În aceste condiţii, mucoasa nazală se usucă pe parcursul nopţii şi vom avea tendinţa să respirăm pe gură, ceea ce duce, în cele mai multe cazuri, la sforăit şi, deci, la un somn neodihnitor.

Măsuri eficiente contra tulburărilor de somn

Măsuri de igienă a somnului

Când mergem la culcare, trebuie să fim relaxaţi, să avem camera aerisită şi să fi băut un ceai liniştitor. „Foarte important: în cameră nu trebuie să existe calculator sau televizor. A adormi cu televizorul înseamnă să avem jocul de lumini şi sunetul care ne fragmentează somnul", explică medicul Oana Deleanu, pneumolog cu specializare în somnologie în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta".

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI