CEO-ul Moderna spune că vaccinurile anti-COVID vor fi mai puţin eficiente în combaterea variantei Omicron
0CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, a atras atenţia marţi, spunând că vaccinurile anti-COVID existente pe piaţă vor fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron.
Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutaţii Omicron la nivelul proteinei spike, pe care virusul o foloseşte pentru a infecta celulele umane, şi răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că este posibil ca actuala serie de vaccinuri să trebuiască să fie modificată anul viitor.
Declaraţiile acestuia vin în contectul în care experţii din domeniul sănătăţii au încercat să gândească optimist cu privire la eficacitatea vaccinurilor.
Directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat Parlamentului European că, chiar dacă noua variantă devine mai răspândită, vaccinurile existente vor continua să ofere protecţie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai mulţi oameni de ştiinţă au spus, de asemenea, că ar putea dura săptămâni pentru a înţelege dacă Omicron este susceptibil să provoace boli grave sau dacă vaccinurile vor reuşi sau nu să ofere protecţie împotriva acesteia, scrie Reuters.
Luni, Scott Gottlieb, un director al Pfizer şi fost comisar al Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente, a declarat pentru CNBC: "Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecţie destul de bună împotriva acestei variante".
Cu toate că oamenii de ştiinţă rămân optimişti, CEO-ul Moderna spune că există îngrijorări, deoarece se credea că o astfel de variantă ar putea apărea peste un an sau 2.
În luna august, Moderna a anunţat că persoanele vaccinate cu două doze din vaccinul său "au păstrat anticorpi timp de şase luni, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare, cum ar fi varianta Delta".
Dar studiile au sugerat că vaccinul companiei a fost mai puţin eficient în prevenirea focarelor de Delta decât tulpinile anterioare ale virusului.
În prezent, Moderna şi Pfizer lucrează la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omnicron. Stéphane Bancel spune că e nevoie de câteva luni pentru ca un ser special pentru nouta tulpină să poată fi produs pe scară largă.
Acesta a spus că ar putea fi folosite mai multe doze de rapel pentru persoanele în vârstă sau cu un sistem imunitar slab, ca ele să aibă anticorpi şi să poată exista şansa să fie protejate de noua tulpină.