Boli ciudate: „text neck“ şi amnezia post-coitală figurează pe această listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindromul „text neck“ îi afectează pe oamenii care stau aplecaţi prea mult de-asupra ecranului telefoanelor mobile FOTO komando.com

Tehnologiile se diversifică, medicina progresează, iar acest lucru nu poate să nu facă loc unor noi descoperi. Unele de o importanţă capitală, altele, cel puţin bizare – aşa cum sunt şi suferinţele recent încadrate în categoria bolilor.

Lista bolilor a fost recent completată de sindromul „text neck“, o afecţiune caracterizată de dureri povocate de postura aplecată mereu asupra ecranului telefonului mobil. Acesta a fost descris d medicul Kenneth Hansraj, specializat în chirurgia coloanei vertebrale, de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine Centre. 

Potrivit specialistului, menţinerea posturii „cocoşat asupra unui ecran de telefon“ determină apariţia unor tensiuni prelungite asupra gâtului, ceea ce în cele din urmă poate conduce la nevoia unei intervenţii chirurgicale, notează Mediafax.

Sindromul „text neck“ îi afectează pe oamenii care petrec ore în şir, în fiecare zi, cu capul aplecat, concentrându-se asupra ecranului telefoanelor mobile.

O altă problemă medicală neobişnuită este fracturarea craniului în momentul unui strănut sau a suflării mai viguroase a nasului, care, pe lângă acest efect neaşteptat, mai poate afecta.

Medicii de la Birmingham City Hospital au raportat cazul unei femei în vârstă de 20 de ani care şi-a suflat nasul atât de tare, încât presiunea creată i-a provocat o fractură craniană.

La rândul lor, medicii germani au raportat un caz în care un bătrân a suferit o mică ruptură a peretelui inimii în momentul în care a vrut să-şi sufle nasul, din cauza creşterii bruşte a tensiunii arteriale.

Practica medicală a arătat că până şi aranjarea unui cearşaf pe pat poate fi periculoasă. Mişcările repetate ale încheieturilor mâinilor în cadrul acestei activităţi pot duce la formarea de cheaguri de sânge în principala venă care alimentează braţul cu sânge, cauzând amorţirea şi slăbirea forţei şi a nivelului de control asupra mâinii.

Şi extazul din timpul actului sexual poate fi primejdios. De exemplu, muşcăturile în zona gâtului, practicate adesea de unele cupluri pot afecta venele şi nervii ce trec prin această regiune. În 2011, o femeie în vârstă de 44 de ani a paralizat după o astfel de muşcătură a partenerul ei.

Un neurolog finlandez a scris pentru prima dată despre această problemă după ce a tratat, în anii 1980, un tânăr care s-a plâns de dureri acute ale gâtului şi umărului. Medicul a descoperit că, în timpul unei partide de sex, iubita pacientului l-a muşcat pe bărbat, afectând un nerv.

Bărbatul a avut nevoie de şase luni pentru a-şi reveni, precizează sursa citată.
Tot partidele de sex pot provoca şi ceea de medicii numesc amnezie post-coitală, care presupune o pierdere completă a memoriei în urma unui act sexual foarte intens.

Un raport publicat în Revista niponă de Psihiatrie şi Neurologie, în 1993, relatează cazul unei femei care a suferit de pierderea completă a memoriei după o partidă de sex, care şi-a revenit după şase ore.

Medicii consideră că apariţia acestui episod de amnezie este cauzată de faptul că actul sexual duce la o creştere a tensiunii arteriale, care apoi scade foarte rapid, iar acest lucru ar împiedica, temporar alimentarea cu oxigen a creierului.