UPDATE Avocatul Poporului: Nu putem ataca Ordonanţa la Curtea Constituţională. Sesizarea CSM a ajuns la CCR. Iohannis: „Este o bătaie de joc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susţine că instituţia nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a Codurilor penale decât după ce aceasta intră în vigoare. Klaus Iohannis a mers la ora 12.00 la Ciorbea. La şedinţa CSM, la care a participat şi preşedintele, judecătoarea Mariana Ghena, a anunţat că sesizează CCR. Iohannis cere abrogarea de urgenţă a Ordonanţei.

UPDATE Şefa CSM cere Curţii Constituţionale ca ordonanţa privind modificarea Codurilor să fie lipsită de orice efect juridic, scrie news.ro.

În motivarea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la existenţa unui conflict între puterea judecătorească şi cea executivă, preşedintele CSM Mariana Ghena solicită ca ordonanţa prin care au fost modificate Codul penal şi Codul pe procedura penală să nu producă niciun efect juridic.

Şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată în motivarea transmisă Curţii Constituţionale că „deşi dezincriminarea sau incriminarea unei fapte ţin de politica penală a statului, calea prin care aceasta se realizează trebuie să fie conformă cu exigenţele Legii fundamentale“.

Ghena atrage atenţia că modificarea dispoziţiilor din Codul penal şi Codul de procedura penală pe calea ordonanţtei de urgenţă „atrage o serie de consecinţe pentru activitatea instanţelor judecătoreşti, în special legate de momentul intrării în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial“.

Şefa CSM mai arată în motivarea trimisă Curţii Constituţionale că modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu presupun ca judecătorul delegat să analizeze într-un termen extrem de scurt „dacă se impune sau nu sesizarea instanţei competente, în cauzele judecate definitiv, pentru stabilirea incidenţei articolului din Codul penal referitoare la aplicarea legii penale de dezincriminare ori articolul referitor la aplicarea legii mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei“.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

UPDATE Abrogarea Oronanţei de Urgenţă prin care au fost modificate codurile penale este cerută şi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Comisia de Tineret a Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”. Totodată, structurile semnatare încurajează tinerii, studenţii şi elevii să-şi exprime opinia faţă de aceste acte, inclusiv protestând, în mod paşnic.

„Structurile semnatare consideră că atât conţinutul, cât şi modalitatea de adoptare a modificărilor codurilor penale denotă o atitudine sfidătoare la adresa instituţiilor, experţilor şi organizaţiilor care au exprimat puncte de vedere negative şi au explicat daunele produse de un astfel de act, precum şi a celor aproximativ 100.000 de cetăţeni care au protestat”, arată un comunicat al ANOSR.

UPDATE Sesizarea preşedintelui CSM, Mariana Ghena, privind conflictul de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale a fost înregistrată la Curtea Constituţională, iar părţile urmează să trimită puncte de vedere până în 7 februarie, au precizat pentru News.ro surse oficiale. Sesizarea va fi luată în discuţie de CCR după transmiterea punctelor de vedere.

UPDATE Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) critică modul de adoptare a OUG de modificare a codurilor penale şi arată că opiniile motivate ale magistraţilor în chestiuni de interes public ţinând de sistemul judiciar, referitor la care au fost consultaţi, nu pot fi catalogate în niciun caz ca situare de o parte sau de alta a declaraţiilor politicului. 

"Asociaţia Magistraţilor din România a prezentat, în punctul de vedere trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) , argumentele referitoare la inexistenţa unei «situaţii excepţionale/extraordinare» care să justifice, prin ea însăşi, procedura de urgenţă şi modul netransparent de concepere a actelor normative vizând graţierea şi modificarea Codului penal/Codului de procedură penală, aceste argumente fiind bazate pe necesitatea respectării Constituţiei, în contextul conţinutului expunerii de motive/notei de fundamentare şi a conţinutului celor două proiecte ale MJ", arată AMR.

Organizaţia profesională subliniază că argumentele prezentate, "care nu au fost nici inventate - de vreme ce se refereau la îndatorirea de respectare a Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale - şi nici pe lângă subiect”, au coincis cu punctul de vedere al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cu punctul de vedere al CSM, exprimate în şedinţa finalizată cu hotărârea de aviz negativ dată pentru ambele proiecte de ordonanţe de urgenţă, privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

UPDATE Mai mulţi profesori universitari, membri ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, condamnă deciziile luate de Guvern împotriva statului de drept şi solicită intervenţia instituţiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrării în vigoare ale ordonanţei de modificare a Codului penal.

Conducerea Universităţii califică decizia Guvernului de a adopta ordonanţa drept „politică anti- românească”. 

„Guvernul României a abandonat (...) contractul social cu românii. La adăpostul întunericului şi al minciunilor, în dispreţ total faţă de încrederea cu care a fost învestit de milioane de români, Guvernul României a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. 

Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul că munca onestă şi respectarea legii sunt pentru cei mai puţin norocoşi, iar furtul şi dispreţul faţă de legile care guvernează ordinea socială sunt privilegiul celor aleşi.”

Semnatarii apelului sunt prof. dr. Mircea Dumitru- Rector al Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Marian Preda- Preşedinte al Senatului, prof. dr. Romiţă Iucu- Prorector, prof. dr. Magdalena Platis- Prorector, prof. dr. Laurenţiu Leuştean- Prorector, prof. dr. Liviu Papadima- Prorector, conf. dr. Constantin Mihailciuc- Prorector, prof. dr. Laurenţiu Vlad- Prorector, Prof. dr. Bogdan Murgescu- Director CSUD, Academician Marius Andruh- profesor al Universităţii din Bucureşti.

UPDATE Parlamentarii USR au continuat protestul început pe holul Camerei Deputaţilor faţă de PSD şi Guvern şi în plenul forului, venind cu toţii în faţa tribunei şi a prezidiului şi strigând "Ruşine!". Social-democraţii din sală i-au huiduit şi i-au numit pe cei din USR "hoţi".

Ulterior, când liderii PSD au mers la tribună pentru a-şi prezenta componenţa grupului, cei din USR au început din nou să scandeze împotriva lor.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care cere abrogarea de urgenţă a OUG privind modificarea codurilor penale.

UPDATE Florin Iordache a revenit dintr-o altă sală şi a făcut primele declaraţii publice după şedinţa de marţi seara, când Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor penale. Ministrul Justiţiei a precizat că actele adoptate sunt justificate şi că afirmaţiile făcute public de criticii modificărilor ar fi „eronate”. 

Declaraţiile acestuia.

 - Referitor la cele două proiecte de lege: am plecat de la condiţii foarte clare cum ar fi recuperarea prejudiciului. Proiectul legii graţierii nu vizează nici criminalii, nici violatorii, nici corupţii sau oameni politici.

- Legat de stabilirea plafonului de 200.000 de lei, am avut în vedere legislaţia internatională, decizia CCR şi Codul Penal actual. Conventia ONU recomandă statelor membre să adopte măsuri legislative pentru incriminarea abuzului în serviciu. Codul Penal actual prevede plafonul de 2 milioane de lei. Stabilirea plafonului de 200.000 de lei nu a fost arbitrară. S-a apreciat că un cuantum de 10 ori mai mic e în acord cu jurisprudenţa CEDO.

- Referitor la punctul de vedere al CSM, acesta este consultativ. Păi ce vreţi urgenţa mai mare când există practica neunitara, sunt solutii date diferite. Am considerat că e de datoria guvernului, atât timp cât parlamentul nu si-a îndeplinit obligaţiile constituţionale. Şi aceasta OUG va veni în Parlament. Legile se fac în Parlament şi se aplică de judecători şi procurori. Toate comentariile din spaţiul public neagă separaţia puterilor în stat. Eu voi milita ca legile aici trebuie adoptate si modificate

UPDATE În jurul orei 14.00, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a încercat să facă declaraţii de presă cu privire la cele două ordonaţe însă nu a fost lăsat de mai mulţi membri USR. Aceştia s-au aşezat în spatele lui cu pancarte pe care scria „Ruşine”.

"Nu suntem în stradă", a vociferat Florin Iordache, după care a părăsit tribuna de la care urma să ţină declaraţii.

Declaraţia comună a Preşedintelui Comisiei Europene, Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Timmermans privind lupta împotriva corupţiei în România:

"Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. (...) Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupţiei ca infracţiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi Legea cu privire la graţieri"

UPDATE Sindicaliştii de la Cartel Alfa au anunţat că sunt solidari cu protestatarii din Piaţa Victoriei.

UPDATE 12.50 Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce va analiza argumentele prezentate de către preşedintele Klaus Iohannis în privinţa sesizării CCR în legătură cu OUG de modificare a codurilor penale şi că va încerca să ia o decizie ”în cel mai scurt timp”.

UPDATE 12.20 „Avocatul Poporului a promis că va analiza cu celeritate situaţia, şi speranţa mea e că până mâine sau până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR.  Cu siguranţă va trebui Avocatul Poporului să se uite puţin în jur şi să vadă că România este revoltată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate sau explicate prin faptul că au fost proteste şi în alte ţări. Aceste lucruri se întâmplă la noi, la noi este atacat statul de drept”, a declarat preşedintele Iohannis la finalul întâlnirii cu Victor Ciorbea.  

UPDATE 12.00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul Avocatului Poporului, fiind întâmpinat de către Victor Ciorbea.

FOTO Inquam 

”Am decis să fac o vizită Avocatului Poporului, având în vedere că este, aşa cum spune denumirea, Avocatul Poporului, iar poporul este foarte supărat pe această situaţie. După părerea mea, Avocatul Poporului are şi instrumentele şi oportunitate de a ataca această OUG, care modifica aseară Codul penal şi Codul de procedură penală şi pentru a vedea ce se poate face am venit personal să discut cu Avocatul Poporului, domnul Ciorbea”, a spus preşedintele la sosire.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Victor Ciorbea. ”Vorbim la finalul discuţiei”, a spus acesta după declaraţia preşedintelui.

UPDATE APADOR-CH protestează faţă de refuzul Avocatului Poporului, exprimat public, de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 13/2017 privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, publicată în M.Of. nr. 92 din 1 februarie 2017, sub pretextul că aceasta nu a intrat încă în vigoare, potrivit site-ului Asociaţiei.

„Asociaţia precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare”, susţine ONG-ul.

În consecinţă, asociaţia solicită Avocatului Poporului ca, pentru eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale OUG nr. 13/2017  să sesizeze, din oficiu, Curtea Constituţională, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi/ordonanţe, „cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constituţională a legii care interzice celor condamnaţi să ocupe funcţii în Guvern”.

Şefa Curţii Supreme: Am fost puşi în faţa faptului împlinit

UPDATE Preşedintele ICCJ Cristina Tarcea (foto dreapta) a declarat, miercuri, la Europa FM, că Guvernul a adoptat OUG privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală fără avizul CSM, membrii CSM fiind puşi în faţa faptului împlinit.

"Această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată fără avizul CSM-ului, aşa cum prevede legea, prin urmare, am fost puşi în faţa faptului împlinit. La ora actuală, în acest moment, nu  cred  că ar trebui să vorbim neapărat despre ordonanţa aceasta şi efectele ei", a afirmat Tarcea.

În opinia şefei istanţei supreme, toată lumea, indiferent de poziţia socială, politicieni, jurişti, oameni simpli,  trebuie să se gândească spre ce vrem să ne îndreptăm: "spre un stat de drept, guvernat de legi, de morală sau spre altceva”.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis merge la ora 12.00 la Avocatul Poporului.

UPDATE Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

UPDATE  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, că instituţia nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a Codurilor penale decât după ce aceasta intră în vigoare şi că lasă în competenţa celor care pot sesiza CCR în acest caz cu un conflict de natură constituţională.

 "Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare”. susţine acesta.

Victor Ciorbea a precizat că dacă OUG privind codurile penale intră în vigoare peste 10 zile, Avocatul Poporului nu are acum nicio competenţă de analizare a unei eventuale sesizări a CCR şi că lasă în competenţa celor care pot sesiza Curtea Constituţională cu un conflict de natură constituţională.

 DIICOT: Sunt afectate dosarele de terorism şi trafic de droguri

Procurorul-şef al DIICOT Daniel Horodniceanu a declarat, miercuri, la Europa FM, că modificarea legislaţiei penale, inclusiv prin introducerea prevederii conform căreia denunţul este valabil doar şase luni de la comiterea faptei sesizate, va afecta dosarele de terorism, de trafic de droguri, precum şi pe cele de mare violenţă, potrivit News.ro.

„DIICOT este afectat foarte tare de denunţ, mult mai tare decât celelalte Parchete pentru că în dosarele de competenţa DIICOT-ului şi aici mă refer în special la dosarele de trafic de droguri şi la dosarele de mare violenţă, denunţul este un element foarte important pentru noi", a afirmat Hordoniceanu. Întrebat dacă vor fi afectate şi dosarele de terorism, şeful DIICOT a răspuns:

 "Da, denunţul nu ar putea fi folosit". "Ne gândim că există şi alte metode de sesizare decât denunţul, dar într-adevăr, denunţul nu ar avea nicio valoare juridică conform noii modificări’’, a spus şeful DIICOT la Europa FM. Conducerea DIICOT se întruneşte miercuri pentru a analiza efectele modificărilor decise de Guvern.

Iohannis: „Magistraţii sunt indignaţi”

La ieşirea din sediul CSM preşedintele a declarat că: „doamna preşedinte a CSM este hotărâtă să sesizeze Curtea Constituţională pentru un conflict între instituţii, Toţi membrii CSM sunt solidari cu preşedintele Consiliului. În consecinţă vor discuta în continuare pe aceste lucruri. Am observat o solidarizare cu preşedinta CSM-ului. Din discuţii am aflat că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune sensibilă, ordonanţa de modificare a Codului Penal, noaptea, fără aviz”. 

„Acest conflict costituţional este evident”, a întărit Klaus Iohannis, referindu-se la conflictul dintre Justiţie şi Guvern. „Este important să vedem că există acest conflict, şi să fie sesizată Curta Constituţională”, a mai spus Preşedintele României.  „România este şi vrea să rămână un stat de drept”, a punctat Klaus Iohannis. Preşedintele României a arătat că este inadmisibil ca miniştrii să fugă de explicaţii şi responsabilitate.

Kovesi a explicat lacunele Ordonanţelor

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că Ordonanţele de modificare a Codurilor Penale i-au luat prin suprindere pe procurori, arătând că au aflat de adoptare şi respectiv aprobare aseară când se lucra pe solicitarea de consultare a proiectului. Ea a spus că modificările legislative lipsesc de relevanţă lupta anticorupţie. 

 „Este foarte greu de explicat urgenţa. În ce constă urgenţa?  Deciziile CCR nu au legătură cu modificările făcute în Ordonanţe. Este revoltător”, a  spus procurorul-şef al DNA, la  Digi 24. Kovesi a arătat că a convocat Colegiul de conducere al DNA pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări. „Avem în anchetă 2.151 dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. de dosare de abuz în serviciu. În ultimii 3 ani au fost trimise în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice şi 34 de persoane juridice. Prejudiciile stabilite în cazul la persoanele trimise în judecată sunt de peste un miliard de euro”, a declarat Kovesi.

Şefa DNA a criticat dur dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu, în cazul prejudiciului de sub 200.000 lei, care nu nu va mai fi investigată şi pedepsită. Ea a dat un exemplu cum se poate fenta legea, dacă prevederea rămâne în vigoare.

„Dacă la un spital, un manager de spital, are de exemplu la îndemână un buget de 3 miliarde de lei, el poate împarte aceşti bani în contracte mici, de sub 200.000 de lei. Pe acestea le poate da rudelor, prietenilor, cui vrea el, el nu va putea fi tras la răspundere”, a explicat Kovesi.

Întrebată dacă este vorba despre o lege „cu dedicaţie”, şefa DNA a răspuns: „Da, pentru că prin aceste prevederi se urmăreşte exonerarea de răspundere penală a unor oficiali”.

CSM sesizează Curtea Constituţională

Membrii CSM au decis cu unanimitate de voturi sesizarea Curţii Constituţionale. Ei au invocat un conflict juridic de natură constituţională, între Justiţie şi Guvern. La şedinţă lipseşte ministrul Justiţiei, Florin Iordache, membru de drept al CSM. Membrii CSM au discutat să ceară Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituţională.

Procurorul şef al României, Augustin Lazăr, a declarat, ironic, că în această iniţiativă ar trebui chemat şi Avocatul Poporului. „Ar putea fi chemat şi Avocatul Poporului să ia atitudine în această problemă, că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a spus Lazăr. Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit spunând că ar trebui să îi facă „o vizită", pentru a discuta aceste lucruri.

"Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (miercuri - n.r.). Nu l-am văzut de mult. Nu mi-e dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie", a spus preşedintele.

CSM a constat că discutarea solicitării Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este în acest moment inutilă.

„Este un conflict instituţional între Justiţie şi Guvern”

Klaus Iohannis a declarat membrilor CSM că este intolerabil ce s-a întâmplat în Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a propus CSM să discute, marţi, şi sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. ”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic”, a afirmat preşedintele Iohannis

„Este o ofensă adusă Justiţiei! Dumneavostră, cu participarea mea, răspundeţi de independenţa Justiţiei. Părerea mea este că trebuie luată atitudine, nu doar declarativ, ci şi instituţional. Îmi imaginez că primul pas constituţional este sesisare Curţii Constituţionale. Este un conflict instituţional între Justiţie şi Guvern. Acest lucru vi-l propun, dar nu vreau să vi-l impun”,a  explicat Klaus Iohannis.

Preşedintele a propus suplimentarea ordinii de zi a CSM, cu un punt nou, declanşarea unui conflict constituţional, la Curtea Constituţională: „Vă supun la vot suplimentarea ordinii de zi”.

Unul dintre membri propune ca preşedintele României să fie cel care sesizază Curtea Constituţională. „Puteţi merge în tandem, să sesizaţi amândoi (Preşedinţia şi Preşedintele CSM- n.r.) Curtea Constituţională”, a spus unul dintre membrii CSM.

„Este un scandal, o bătaie de joc”

„Este indamisibil, este inacceptabil, este un scandal, o bătaie de joc, cum vreţi, nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o Ordonanţă de Urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este codul penal şi codul de procedură penală. Această chestiune nu este, pur si simplu, tolerabilă. Şi pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune, am venit astăzi aici la CSM", a declarat şeful statului.

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Discuţiile pe proiect sunt inutile, deoarece acestea au fost aprobate aseară de Guvern.

Tarcea: „Avizul CSM nu a  contat niciodată pentru Guvern.”

 Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei CSM, că, din păcate, opinia CSM nu a contat, OUG privind modificarea codurilor fiind adoptată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Ce aş putea să mai comentez acum când suntem în fata faptului împlinit. Cred că noi, ca popor, avem o problemă cu valorile morale şi cred că ar trebui să ne gândim foarte serios spre ce vrem să ne îndreptăm.  Astăzi a fost convocată şedinţa CSM pentru a discuta avizul asupra noii forme a ordonanţei. Din păcate, ordonanţa a fost aprobată fără avizul CSM. Ne vom întâlni şi de comun acord vom stabili o poziţie şi o modalitate de lucru în continuare", a spus Cristina Tarcea.

Ea a precizat că trebuie să vadă cu atenţie care este nouă formă a ordonanţei.
 
"Când am să mă întorc la Curte am să încerc să fac o statişti a a dosarelor aflate pe rol, a obiectului lor şi în funcţie de asta putem stabili şi impactul. Nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM. Dacă se doreşte o consultare reală, în primul rând un punct de vedere avizat nu îl pot da decât specialiştii".

Lazăr: „Derapajul de neconstituţionalitate este vădit”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la intrarea în CSM, că este imperios necesar ca OUG privind modificarea codurilor penale să fie examinată de Curtea Constituţională (CCR), pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit şi poate fi observat cu uşurinţă.

„Am fost puşi în faţa faptului împlinit”, a spus procurorul general al României, Augustin Lazăr, la sosirea la sediul CSM. „Este în curs de a se examina cine ar trebui să o atace la Curtea Constituţională. ...Derapajul de neconstituţionalitate este vădit, eu zic că va putea fi oservat cu uşurinţă acest derapaj”, a spus Augustin Lazăr.

„În calitate de mebru al CSM am şi eu partea mea de decizie şi de responsabilitatea în a aexamina şi exercita partea care-mi revine din aceastpă autirtate. Avizul CSM pe aceste Ordonanţe (consultativ- n.r.) este foarte important. Este vădit că pentrua avea o luptăr anticorupţie eficace este nevoie să ai intrumnete juridce la nivelul de a comnbate acest fenomen. Tocmai cu acest pachet legislativ am intrat în Uniunea Europeană. Aceste instrumente sunt eliminate acum”, a arătat Lazăr.

"Grabă, mare grabă"

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, miercuri dimineaţă, la sosirea la sediul instituţiei, unde la ora 9.00 va începe şedinţa CSM pentru avizarea OUG privind modificarea codurilor penale, a spus că trebuie chibzuit, pentru a nu fi luate hotărâri la presiunea situaţiei

"Este programată şedinţa cu ordinea de zi aşa cum am conceput-o aseară, fiind solicitată OUG privind modificarea Codului penal şi de procedură penală. Vom vedea care este soluţia pe care o vom pronunţa. Domnul preşedinte Iohannis, dacă vine, va prezida şedinţa CSM", a spus preşedintele CSM.

Întrebat ce se mai poate face pentru întoarcerea OUG, Ghena a spus: "Trebuie să chibzuim, nu luăm hotărâri la presiunea impulsurilor şi a situaţiei".

Întrebată despre modul în care a fost adoptată OUG, "la ceas de seară", Mariana Ghena a spus: "Grabă, mare grabă".

Ştirea iniţială

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM. Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00,  a amintit Leca.

Şefa CSM: „Un real potenţial de instabilitate socială"

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat că adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ''periculos, nedemocratic şi lipsit de o minimă aparenţă de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultării şi dezbaterii", ce creează "un real potenţial de instabilitate socială".

Mariana Ghena - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii FOTO Inquam / George Călin

Şefa CSM îşi exprimă ferm indignarea faţă de modalitatea prin care Ministerul Justiţiei „a înţeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege„ în promovarea celor două proiecte de acte normative, înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă, precum şi în adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, potrivit Agerpres.

"Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituţii implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menţinere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos şi nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparenţă, măcar, de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultării şi dezbaterii, ce creează un real potenţial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiţiei a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, şi chiar aşa fiind, urgenţa nu presupune impunerea prin forţă a unui veritabil asediu asupra Justiţiei", a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Preşedintele Consiliului a atras atenţia asupra "riscurilor serioase" la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici şi a solicitat celor responsabili reaşezarea echilibrată a procedurilor în perimetrul instituţional şi democratic.

Judecător: „Un act discreţionar oribil”

Bogdan Mateescu, judecător CSM, susţine că adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale reprezintă este "o manipulare grosolană" şi reprezintă "un regres democratic incredibil".

"Tocmai ce am asistat la un act discreţionar oribil, la o manipulare grosolana şi o neseriozitate instituţională şocantă. În cursul zilei de azi la CSM, dupa amiaza, s-a primit o solicitare de AVIZ pe proiectul OUG de modificare a Codurilor de la ministerul justitiei sub semnatura exact a ministrului Iordache.Domnia sa minte când spune ca nu a solicitat aviz, astfel cum a făcut-o în conferinţa de presă din aceasta seara. Mâine era programată o şedinţă de plen anume cu privire la aceasta solicitare. Adoptarea pe furis a acestui act normativ, care vizează o dezincriminare mascata a unor infracţiuni, cu ignorarea atribuţiilor puterii legislative şi cu încălcarea dispoziţiilor legale privind avizul CSM, cu sustragerea de sub controlul de constituţionalitate a priori, modul asadar în care s-a procedat, fondul actului normativ, reprezintă un regres democratic incredibil. Nu credeam că pot vedea atâta indolenţă, atâta dispreţ pentru valorile statului de drept", a scris Bogdan Mateescu pe pagina sa de Facebook marţi seara.

Danileţ cere convocarea adunărilor generale

Judecătorul Cristi Danileţ afirmă marţi seară că va sugera Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dispună convocarea tuturor adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor pentru a avea o poziţie a magistraţilor faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Cât timp OUG nu a fost publicată în M.Of, nu există. Ea poate fi modificată sau retrasă de emitent. Mâine CSM se reuneşte la ora 9,00. Voi sugera să dispună convocarea tuturor adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor pentru a avea o poziţie a celor 8000 de magistraţi din România faţă de actul normativ adoptat pe ascuns şi fără avizul CSM din această seară", a scris Danileţ, fost membru al CSM, pe Facebook.