Topul primelor de sărbători în administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce criza financiară loveşte România, unele instituţii dau prime grase. În alte cazuri, funcţionarii merg cu buzunarul gol acasă. Funcţionarii publici orădeni primesc cele mai mari bonusuri de sărbători, în timp ce colegii lor din Reşiţa nu primesc prime.

Funcţionarii timişoreni sunt cei mai secretoşi când este vorba despre primele de sărbători. O sursă din interiorul primăriei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că se vor da prime în valoare de 1.700 lei, la care se pot adăuga beneficii acordate de sindicat.

Declaraţia a fost confirmată de către Tiberiu Negrei, preşedintele sindicatului angajaţilor primăriei. „Primele de sărbători ale funcţionarilor au valoarea salariului mediu brut pe economie din luna noiembrie”, a spus Tiberiu Negrei.

Purtătorii de cuvânt ai Primăriei Timişoara au evitat să răspundă la întrebările privind valoarea bonusurilor de Crăciun. La polul opus se situează funcţionarii din Deta, care nu vor fi recompensaţi de sărbători.

Angajaţii din administraţia publică a Aradului vor lua prime de Crăciun în funcţie de bugetele primăriilor. Singurii funcţionari care sunt convinşi că vor primi cadou de sărbători sunt cei de la Consiliul Judeţean Arad şi instituţiile subordonate.

„Prin contractul colectiv de muncă negociat se vor acorda tichete cadou în valoare de 200 de lei”, a declarat Andreea Dineţ, consilier mass-media în cadrul Consiliului Judeţean Arad. Angajaţii Primăriei Arad vor primi, de asemenea, prime în conformitate cu contractul colectiv de muncă, însă valoarea acestora nu a fost stabilită încă.

Fără prime la Prefectura din Arad

Angajaţii Prefecturii susţin că în acest an nu sunt bani pentru prime. Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş, a declarat că nu există bani alocaţi pentru primele angajaţilor, deoarece primăria stă foarte prost la capitolul buget.

La fel se va întâmpla şi în oraşul Sântana, unde primarul Viorel Enache a precizat că „nu o să dăm prime, pentru că nu dispunem de fonduri“. Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, şi cel al oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, au spus că vor avea bani pentru prime doar în cazul în care Guvernul va face încă o rectificare de buget.

Orădenii sunt cei mai norocoşi

Toţi angajaţii Primăriei Oradea vor beneficia de prime de sărbători. Singurii uitaţi sunt cei care se află în concediu de îngrijirea copilului. Sumele sunt cuprinse între 300 de lei şi 6.800 de lei. Primarul şi viceprimarii nu primesc stimulente, pe motiv că ei au un statut aparte.

Aleşii locali au decis luni rectificarea negativă a bugetului ca urmare a nerealizării veniturilor prognozate din vânzarea de terenuri.

La doar o zi de la rectificarea negativă, municipalitatea a decis să-şi premieze angajaţii. Cea mai mare sumă a fost alocată Direcţiei Economice. Directorul Eduard Florea este şi cel care primeşte cel mai mare premiu, 6.800 de lei. Adjunctul lui, Tănase Miculescu, primeşte 6.500 de lei.

Moş Crăciun ocoleşte Reşiţa

Primăriile din Reşiţa, Caransebeş şi Bocşa nu vor acorda prime de sărbători propriilor angajaţi din cauza lipsei de fonduri. Marcel Vela, primarul Caransebeşului, a declarat că primele de sărbători erau prevăzute la cheltuieli însă, din cauză că bugetul a fost diminuat cu 850.000 de lei, nu mai sunt bani pentru prime şi cadouri.

În aceeaşi situaţie se află şi primăria Bocşa. Primarul Mirel Patriciu Pascu a declarat că dacă plăteşte prime şi tichete, nu mai poate face nicio investiţie în oraş.

„De sărbători voi merge pe la biserici şi voi împărţi punguţe cu dulciuri la colindători, în numele primăriei. Atât putem oferi momentan în calitate de Moş Crăciun” a mai spus primarul Bocşei.

Mariana Zvarici, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale Filiala Caraş-Severin a precizat că cele mai multe primării au oferit tichete doar de 8 Martie sau nici atunci. Doar în Târnova şi Lăpuşnicu Mare s-au dat tichete cadou. (Matei Mircioane,  Ioan Drimbău,  Paula Bulzan, Manuela Strinu)

Topul primelor

1 Oradea    300-6.800 lei.
Funcţionarii orădeni primesc cele mai mari prime de sărbători.

2
Timişoara 1.700 lei.
Timişorenii din administraţia publică primesc prime egale cu salariile.

3
Arad 200 lei. Angajaţii prefecturii nu primesc nimic.

4
Reşiţa 0 lei. Reşiţenii de la primării nu primesc compensaţii de Crăciun.

Fără prime la penitenciar

Angajaţii Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara nu primesc prime de sărbători. „Rămânem fără compensaţii de Crăciun, din cauza crizei financiare”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului, Magdalena Radu.