Tokio şi Seul nu vor tolera niciodată o Coree de Nord cu arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi premierul nipon Taro Aso au asigurat duminică la Tokio că nu vor tolera niciodată un regim nord-coreean dotat cu arma nucleară, informează France Presse.

"În cadrul convorbirilor noastre, am căzut de acord asupra faptului că nu vom tolera niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară", a declarat preşedintele Lee pentru presă. "Aplicând rezoluţia 1874 a ONU, trebuie să îi demonstrăm Coreii de Nord că nu va câştiga nimic dotându-se cu bombe atomice", a adăugat el.

Ultimele luni au fost marcate de o nouă escaladare a Coreii de Nord, una dintre cele mai izolate ţări ale lumii. Această escaladare a ajuns la un punct culminant atunci când Phenianul a lansat o nouă provocare la adresa comunităţii internaţionale efectuând, la 25 mai, cel de-al doilea său test nuclear după cel din 2006.

Acest test, urmat de mai multe tiruri de rachete, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, care şi-a înăsprit sancţiunile deja existente împotriva Phenianului, potrivit Agerpres.

Rezoluţia Consiliului, adoptată în unanimitate, prevede un sistem întărit de verificare a transporturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord, inclusiv în apele internaţionale, şi extinde embargoul asupra armelor.

Pe de altă parte, regimul lui Kim Jong-il, care nu se mai consideră legat de armistiţiul semnat în 1953 cu Sudul, este bănuit că pregăteşte un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, apreciază AFP.