Toate modificările din Codul Rutier, valabile de sâmbătă, 19 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Control medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede şi modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi. Acestea sunt noile prevederi rutiere care vor intra în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie.

Pe lângă controlul medical obligatoriu, şi modificarea limitei de vârstă pentru obţinerea carnetului de conducere pentru camioane (categoria C) şi TIR-uri (categoria CE) a iscat nemulţumiri atât în rândul reprezentanţilor şcolilor de şoferi, cât şi în cel al tinerilor care au urmat sau urmează în această perioadă cursurile şcolilor cu profil de transporturi, cu specializarea pe maşini de mare tonaj. 

Şi asta pentru că, potrivit noilor reglementări, permisul pentru camioane şi TIR-uri poate fi obţinut doar de la vârsta de 21 de ani, şi nu de la 18 ani aşa cum era prevăzut până în prezent. Iar tinerii cursanţi susţin că, odată aplicată, această prevedere îi va lăsa şomeri. 

Aceştia sunt susţinuţi de reprezentanţii şcolilor de şoferi, care spun că măsura nu ajută, ci dimpotrivă, încalcă un drept al tinerilor specializaţi pe partea de transporturi. „Nu mi se pare normal ca cei care au terminat sau sunt la jumătatea perioadei de pregătire să nu mai fie primiţi la examen“, susţine un reprezentant al unei şcoli de şoferi din Bucureşti.  

De partea cealaltă, oficiali ai Direcţiei Înmatriculări Permise au explicat că ştiu situaţia în cauză, însă afirmă că au anunţat din timp şcolile de profil să nu mai primească astfel de dosare, având în vedere modificările legislative care urmau să intre în vigoare. 

„Pentru a valorifica totuşi şcoala, există posibilitatea de a susţine examen pentru subcategoria C1 - camioane până la 7,5 tone şi maximum 8+1 persoane, unde permisul se poate obţine şi la 18 ani. De asemenea, cei care nu au încă 21 de ani şi vor permis pentru a conduce TIR-uri pot apela la varianta C1E, adică să-şi ia carnet pentru camioane sub 7,5 tone. Am luat măsura de a mări limita de vârstă pentru aceste categorii deoarece aşa ne impune Uniunea Europeană“, a explicat Dan Moşescu, şeful Direcţiei Permise Bucureşti.  ;

Ce se va schimba din 19 ianuarie în Codul Rutier 

1. Se va introduce permisul obligatoriu pentru mopede. Acesta le va fi însă necesar doar celor care nu au permis de conducere pentru nicio categorie.

2. Pentru reînnoirea permisului de conducere este necesar un nou examen medical.

3. În cazul în care permisul se pierde, se fură sau se deteriorează, autorităţile competente vor elibera un duplicat care se poate folosi până la data expirării. 

4. Noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere în cazul şoferilor amatori şi vor avea o valabilitate de 5 ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.

5. De la data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;

- 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;

- 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;

- 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

6. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 (n.r. sâmbătă) îşi păstrează valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.