Șoferii testați pozitiv la substanțe psihoactive pot scăpa de sancțiune dacă urmează tratament medical. Proiectul, adoptat de Senat
0Senatul a adoptat luni, 14 aprilie, un proiect de lege care modifică regimul penal aplicat șoferilor testați pozitiv la substanțe psihoactive. Inițiativa legislativă introduce o clauză de nepedepsire pentru persoanele care consumă medicamente ce conțin astfel de substanțe, în baza unei prescripții medicale.
Potrivit noilor prevederi, șoferii nu vor mai putea fi sancționați dacă dovedesc că au urmat un tratament medicamentos prescris legal, cu respectarea indicațiilor medicale. Ministerul Sănătății are la dispoziție un an pentru a elabora o listă cu medicamentele ce conțin substanțe interzise, dar care nu afectează capacitatea de a conduce dacă sunt administrate corect, informează HotNews.
Proiectul de lege menține sancțiunile din Codul Penal – închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive –, renunțând la propunerea inițială de majorare a pedepselor la 2–7 ani.
Inițiativa vine după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că pentru o condamnare în astfel de cazuri este necesar să se demonstreze atât prezența substanței în sânge, cât și afectarea capacității de a conduce.
Controverse și critici în Parlament
Legea a generat dezbateri aprinse atât în comisiile de specialitate, cât și în plen. Senatoarea USR Simona Spătaru a criticat prevederile adoptate, spunând că „aduc mai multe controverse decât soluții”. La rândul său, Nadia Cerva (S.O.S România) a susținut că ar fi fost mai eficientă introducerea unor praguri clare de depistare, nu excepții de la pedeapsă.
Senatoarea PSD Victoria Stoiciu a relatat un caz personal în care, la șase ore după administrarea unui Nurofen Plus, analiza toxicologică a indicat prezența codeinei în sânge. „Nu e vorba doar de codeină, ci și de alte produse, cum ar fi spray-urile nazale”, a avertizat aceasta.
Mai mulți senatori au reclamat faptul că amendamentele au fost trimise comisiilor cu doar 20 de minute înainte de ședință și că reprezentanții societății civile nu au fost lăsați să participe la dezbatere.
Proiectul va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi adoptat în forma actuală și promulgat de președinte, legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.