Ruşii îşi regrupează şi submarinele la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Submarinul „Rostov pe Don” din clasa Project 636.3 al Flotei ruse din Marea Neagră, a tranzitat Strâmtoarea Dardanele şi a intrat în Marea Marmara. Nava se va alătura altor două submarine diesel-electrice ale FRMN din clasa Proiect 636.3, Veliky Novgorod şi Stary Oskol, care îndeplinesc, deja, misiuni în Marea Neagră.

Deşi nu sunt dotate cu o tehnologie de ultimă oră, submarinele din clasa Proiect 636.3 aflate sub comanda Flotei ruse din Marea Neagră sunt considerate destul de periculoase pentru că sunt dificil de detectat, fiind poreclite de US Navy „Găuri Negre”. 

Concret, navele Project 636.3 Kilo sunt o variantă îmbunătăţită a designului original din clasa Project 877 Kilo din care face parte şi submarinul „Delfinul”, deţinut de Forţele Navale Române. Versiunea actualizată este puţin mai lungă – deplasamentul submarinului este de aproximativ 4.000 de tone – şi are motoare îmbunătăţite, un sistem de luptă modernizat precum şi o nouă tehnologie de reducere a zgomotului.

Capacităţi stealth limitate în timp

Mai exact, conform unor surse, corpul navelor este acoperit cu un material special care reduce zgomotul emanat din interior, iar grupul motopropulsor are un înveliş din cauciuc pentru micşorarea vibraţiilor. Cu toate astea, fiind diesel-electrice, submarinele Project 636.3 Kilo nu dispun de sisteme de propulsie independente de aer, fapt care le limitează în timp capacităţile generale de a fi greu detectabile.

Navele au un echipaj de 52 de persoane şi pot efectua patrule subacvatice timp de până la 45 de zile. Submarinele au o rază de funcţionare de până la 12.000 de kilometri şi sunt înarmate cu torpile, rachete antinavă şi pot transporta şi mine. În plus, foarte important, aceste nave sunt purtătoare de devastatoare rachete de croazieră Kalibr, care pot fi utilizate în cazul unui conflict cu Ucraina. După lansare, rachetele Kalibr zboară la mică altitudine pentru a fi de greu de detectat de radare şi au o mare forţă de lovire. Torpilele şi rachetele Kalibr sunt lansate cu ajutorul a şase tuburi de 533 de milimetri.