Rezultate Evaluarea Naţională 2015. Subiecte mai uşoare, medii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale vor fi publicate marţi    FOTO: Mediafax

Rezultatele Evaluării Naţionale de anul acesta arată o rată a mediilor peste 5 de aproximativ 79%, cea mai mare din ultimii ani, însă mediile mari vor duce la o bătaie mult mai strânsă pentru locurile de la liceele de top, susţin experţii. Marţi vor fi publicate şi rezultatele finale, în urma rezolvării contestaţiilor.

Numărul celor care au luat peste nota 5 la Evaluarea Naţională este cu 10 procente mai mare decât anul trecut. Datele comunicate vineri de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, mai arată că sunt 409 medii de 10, în condiţiile în care anul trecut au fost 225 de astfel de medii. Procentul notelor peste 5 s-a mărit în toate judeţele, mai puţin în Teleorman, care a scăzut de la 74%, anul trecut, la 67%.

În Bucureşti, procentul notelor peste 5 este de 89% faţă de 82% anul trecut. La nivel naţional, procentul notelor peste 5 la Limba Română este de 85,4%, iar la matematică de  73,5%. Judeţul Brăila este pe primul loc, având un procent de 92,4% de note peste 5, iar Clujul are 82,8%, fiind pe locul al doilea. Pe ultimele locuri sunt Teleorman şi Giurgiu, care anul acesta au un procentaj de 65,2% de note peste 5.

Rezultatele au fost publicate în premieră anul acesta pe site-ul evaluare.edu.ro, fiind pentru prima dată când Ministerul Educaţiei publică online rezultatele de la Evaluarea Naţională, înainte de ierarhia repartizării la liceu.

Rezultate Evaluare Naţională 2015. Notele mari, un semnal prost pentru elevi

Notele foarte mari se datorează subiectelor foarte simple, spun experţii. “Avem un  procent mare de note peste 5 pentru că subiectele sunt comparabile cu cele din 2013, care au fost foarte uşoare. Nivelul subiectelor dă un semnal prost şi pentru elevi, şi pentru părinţi. Practic, părinţii cred că acesta este nivelul real al copilului la matematică, iar copilul, de asemenea, crede că dacă a luat o notă mare, atunci ştie matematică. Însă, ei se vor confrunta cu realitatea în momentul în care vor ajunge la liceu. Practic, este o falsă convingere că elevii ştiu matematică”, a apreciat Marian Staş, expert în Educaţie şi blogger adevarul.ro.

La rândul său, profesorul George Trifan de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală spune că de ani de zile nu se mai regăseşte în subiectele de la matematică un punct care să facă diferenţa între elevii de nota 10 şi ceilalţi. Practic, spune profesorul, departajarea anul acesta o va face media de la Română.

Şi psihologul Mihai Copăceanu susţine că au scăzut standardele pentru subiectele date la Evaluarea Naţională. „Pierd foarte mult liceele foarte bune. Un elev care a luat 9,80 în 2015 este mai slab pregătit decât unul care  a luat 9,50 acum doi ani. Nu ştiu dacă acesta este obiectivul Ministerului Educaţiei“, a explicat Copăceanu, adăugând că diferenţa de 10 procente este una forţată.