Proteste în Capitală şi în zeci de oraşe. Tensiuni între jandarmi şi manifestanţii din Bucureşti. Caii au devenit agitaţi din cauza zgomotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Noi manifestaţii au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în oraşe din toată ţara. Peste 10.000 de oameni au plecat din Piaţa Victoriei în marş spre Parlament, pe drum strângându-se în jur de 25.000 de manifestanţi. Pe traseu au fost însoţiţi de cavalerie, iar la un moment dat caii s-au speriat din cauza zgomotelor şi au fost retraşi din mulţime. De asemenea, au existat îmbrânceli între jandarmi şi protestatari.

UPDATE 22.04 La intrarea în Camera Deputaţilor, manifestanţii au aprins luminile telefoanelor şi au scandat „DNA, să vină să vă ia“

La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte.

În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi sunt masaţi şi luptători Brigării Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii ”mascaţi”. De altfel, aceştia au fost prezenţi şi în Piaţa Victoriei, încă de la începul protestului.

Duminică seară, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an.

UPDATE 21.40 Protestatarii au înconjurat o parte din Palatul Parlamentului şi au ajuns în lateral, lângă parcul Izvor, spre intrarea de la Camera Deputaţilor. 

UPDATE 20.47 Manifestanţii din fruntea coloanei au ajuns în faţa Parlamentului. dar coloana se întinde pe tot Bulevardul Unirii, manifestanţii fiind răsfiraţi. 


UPDATE 20.35 Lucian Mândruţă, prezent la protestul de la Alexandria, la care au participat 18 oameni: „Am fost la cel mai mic miting, dar cu cel mai mare mesaj: eliberarea de frică începe cu tine însuţi“


UPDATE 20.30 Primii protestatari din coloana care numără în jur de 25.000 de manifestanţi au ajuns la Piaţa Unirii. Însă marşul este din nou întrerupt: în timp ce unii continuă să meargă spre Parlament, o parte din mulţime a rămas la Universitate. 

Nu se circulă pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Magheru şi nici pe Nicolae Bălcescu. Oamenii scandează”Ieşiţi din casă, dacă vă psă!”, ”Hoţii”, ”Demisia”. 


UPDATE 20.19 Circa 25.000 de protestatari mărşăluiesc spre Parlament, în Capitală. Primii manifestanţi ajunşi la Universitate s-au oprit, pentru câteva minute, pentru a ţine un moment de reculegere pentru victimele Revoluţiei. Mulţimea a aplaudat şi a cântat imnul. 


UPDATE 20.10 Jandarmii au retras cavaleria de la protestul din Bucureşti. Circulaţia rutieră este complet blocată pe Bulevardul Magheru, unde sunt în marş peste 15.000 de oameni.

CLUJ: Circa 5.000 de persoane au pornit în marş: „Să vă fie frică, Clujul se ridică”

IAŞI: În jur de 2.000 de persoane au ieşit la protest:„Tudorele, faci numai belele!” 

PITEŞTI: Peste 500 de oameni în stradă. Printre protestatari s-au aflat mulţi angajaţi de la Dacia

BAIA MARE: Aproximativ 300 de persoane au protestat în această seară

FOCŞANI: Aproximativ 50 de oameni au protestat lângă monumentul Unirii. Iluminatul public în centrul civic a fost oprit

TIMIŞOARA Sute de timişoreni au înfruntat ploaia pentru a se opune legilor Justiţiei


UPDATE 19.57 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că, deşi caii prezenţi la manifestaţie par agitaţi, ei nu constituie un pericol pentru cetăţeni. „Au rolul strict de a ne asigura nouă o poziţionare mai bună, un dispozitiv adaptat nevoilor pe care le avem în stradă”, a spus el, menţionând: „Aceşti cai pe care noi îi folosim de-a lungul timpului în misiuni sunt foarte bine antrenaţi”.

Întrebat dacă este o practică uzuală ca jandarmii călare să participe la proteste, reprezentantul jandarmeriei a precizat că aceştia au fost prezenţi de a lungul timpului la toate manifestaţiile care s-au desfăşurat în spaţiul public.

El a spus că la protestul de duminică participă în jur de 20-25 de cai şi călăreţi, dar nu ştie dacă „toţi sunt în acest moment în dispozitiv”. 


UPDATE 19.50 Busculadă în timpul marşului de pe Lascăr Catargiu din Capitală. 

Coloana de manifestanţi este însoţită de peste 10 jandarmi călare. După îmbrânceli cu manifestanţii şi din cauza gălăgiei, caii au devenit foarte agitaţi. În cele din urmă, forţele de ordine au renunţat să mai blocheze accesul manifestanţilor pe bulevard, aşa că ambele sensuri de circulaţie sunt blocate.


UPDATE 19.35 Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.


UPDATE 19.25 Cei aproximativ 10.000 de oameni din Piaţa Victoriei din Bucureşti au pornit în marş pe Lascăr Catargiu, traficul pe sensul de mers spre Universitate fiind blocat. Pe margine sunt jardarmi călare, iar caii sunt puţin agitaţi. 

Însă nu toţi manifestanţii au fost de acord să plece în marş: în jur de 2.000 de oameni au rămas în faţa Guvernului, iar alţii se îndreaptă spre gurile de metrou.

SIBIU: Peste 3.000 de sibieni s-au pus în mişcare în cadrul unui marş care va acoperi o distanţă de mai bine de cinci kilometri

GALAŢI: Circa 2.000 de gălăţeni care s-au adunat la protestul din faţa Prefecturii au plecat în marş

IAŞI: Numărul manifestanţilor a crescut la 1.000 de persoane. Mai mulţi copii s-au urcat pe statuia lui Alexandru Ioan Cuza din piaţă şi flutură tricolorul. 

TIMIŞOARA: Pentru că în Piaţa Operei, locul tradiţional de proteste, este târgul de Crăciun, timişorenii s-au adunat în Piaţa Libertăţii. Câteva sute de timişoreni au înfruntat ploaia pentru a protesta

PLOIEŞTI: Aproximativ 200 de persoane strigă „27 de ani este prea mult”


UPDATE 19.15 O parte dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins lumini, o practică pe care au iniţiat-o la începutul acestui an, la protestele faţă de OUG 13. Atunci, imaginile cu întreaga piaţă luminată au ajuns virale.


UPDATE 19.10 Filosoful Mihai Şora se află printre cei aproximativ 200 de protestatari de la Alba Iulia. El le-a spus celor prezenţi să nu renunţe până nu obţin victoria. 


UPDATE 18.58 Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, este şi el prezent în Piaţa Victoriei, spunând că motivele pentru care sindicatele participă la manifestaţie sunt cunoscute: „Discutăm despre recenta modificare de Cod Fiscal care va crea probleme uriaşe pentru întreaga piaţă de muncă de la 1 ianuarie 2018“.

El a spus că pe proiectul legii salarizării ar fi preferat să discute civilizat. „Nu au vrut. L-au aruncat repede în Parlament“, a spus el, precizând că sindicatele au reuşit „pe ici pe colo“ să facă nişte corecturi. „A ieşit o lege proastă“, a menţionat el.

„Guvernanţii pot fi receptivi, însă am constatat că nu îi mai impresionează decât o participare mai mult decât covârşitoare în stradă, de la 100.000 de oameni în sus, altminteri merg pe mecanismul acesta, în Parlament, în Guvern. Vor să ne facă bine cu de-a sila. Când şi sindicatele şi patronatele au spus că nu e în regulă, i-am întrebat pentru cine mai guvernează“, a declarat Dumitru Costin. 


UPDATE 18.55 Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a crescut la aproximativ 4.000. 

SIBIU: 1.000 de oameni sunt la această oră în stradă: „Nu suntem o masă amorfă, asupra căreia cei de la putere să îşi poată exercita orice experiment. Vrem să rămânem o ţară europeană, de aceea sunt aici, în stradă“, spune una dintre femeile care participă la protest.

IAŞI: Peste 500 de oameni. Pe lângă mesajele scandate împotriva liderilor coaliţiei de guvernare, oamenii îl apostrofează şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, profesor de Drept din Iaşi. 

CONSTANŢA: Aproximativ 300 de persoane scandează lozinci împotriva PSD şi a liderului social-democrat, Liviu Dragnea.

SUCEAVA: Circa 100 de suceveni au ieşit în stradă: „ALDE şi PSD aceeaşi mizerie!”


UPDATE 18.47 Cântăreaţa şi actriţa Oana Sîrbu (49 de ani) i-a oferit o replică acidă unui internaut care a invitat-o să se alăture protestelor din Capitală, precizând că ea face artă, nu politică şi mitinguri. (mesajul complet aici)


UPDATE 18.33 Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei continuă să crească, grupuri mari de oameni ieşind de la gurile de metrou. Cei aproximativ 1.500 de oameni strigă „Justiţie, nu corupţie!”, „Hoţii, hoţii!”, „Toţi pentru Justiţie!”, „Demisia!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Ne-am săturat cât ne-aţi furat!”


UPDATE 18.10 În jur de o mie de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii aflaţi în faţa Guvernului scandează „Hoţii!“, „PSD, ciuma roşie” şi „Demisia”. Ei suflă în vuvuzele şi bat în tobe. După circa o jumătate de oră, numărul mare de manifestanţi care continuau să vină a determinat Poliţia Rutieră să închidă traficul maşinilor în Piaţa Victoriei. 

Traseul pe care vor pleca protestatarii la ora 19.30 a fost modificat: „În urma reacţiilor celor care participă la protest, am decis să renunţăm la partea de traseu care înconjura Palatul Parlamentului. Ne oprim în faţa Senatului şi CCR. De asemenea, mergem să strigăm şi la Ministerul de Justiţie şi Camera Deputaţilor“, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. 

UPDATE ora 17.25 Mai mulţi utilizatori ai reţelelor sociale acuză că are loc un „atac coordonat“ asupra „mai multor voci #rezist“.

Florin Bădiţă, fondatorul paginii „Corupţia ucide“, a distribuit o postare referitoare la proteste, în care un utilizator acuza că sunt blocate paginile de Facebook ale celor care merg la proteste. Această postare a fost, la rândul ei, blocată.

Totodată, vloggerul Mălin Bot susţine că „este un asalt agresiv asupra mai multor voci #rezist“. „Mai mulţi dintre cei care promovau protestul de astăzi sunt blocaţi pe Facebook în urma unor valuri de raportări abuzive“, a scris acesta pe Facebook.

Postarea sa poate fi citită aici


„Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat“, spun iniţiatorii protestelor.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris, potrivit news.ro. 

În Capitală, manifestanţii vor pleca din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament.

"PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat", se arată pe pagina evenimentului. Până duminică dimineaţă, peste 17.000 de persoane s-au arătat interesate de participarea la protest. 

Un număr de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au lansat un apel către români să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La protestul de duminică şi-a anunţat prezenţa şi fostul premier Dacian Cioloş. El a explicat, pe blogul său de pe adevarul.ro, motivele pentru care iese în stradă. Cioloş spune că pachetul de modificare a legilor justiţiei trebuie retras complet din Parlament.

Semnatarii apelului lansat pe Facebook, între care se numără Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010.

"Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei", se arată în apel.

Organizaţiile civice care îi cheamă pe oameni să protesteze din nou în stradă, duminică, spun că România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând opiniile şi interesele legitime ale societăţii civile şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti care s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei.

"Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene", mai arată iniţiatorii protestului.

Ei mai spun că de la 1 ianuarie salariaţii sunt lăsaţi la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuţiilor, dar şi pentru finanţarea sistemului de pensii şi cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuţiile, dar şi pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

"Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii.Pentru toate acestea chemăm românii în stradă pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia, autoritarismul şi sărăcia.Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt – domnii Dragnea şi Tăriceanu – din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse", adaugă semnatarii apelului lansat pe Facebook.