Profeția despre moartea Papei Francisc care dă fiori lumii: „Distrugerea orașului Roma și Ziua Judecății”

0
Publicat:

Moartea Papei Francisc, în vârstă de 88 de ani, este o veste tristă pentru milioane de oameni și aduce în discuție o profeție medievală misterioasă, care a atârnat asupra papilor timp de secole. 

Profeție despre moartea Papei FOTO: Shutterstock

Este vorba despre așa-numita profeție a Sfântului Maleahi, un arhiepiscop irlandez din secolul al XII-lea. Potrivit legendei, în timpul unui pelerinaj la Roma a primit o revelație mistică despre viitorul Bisericii. El ar fi prezis succesiunea tuturor papilor și a scris 112 fraze latine despre ei, fiecare dintre ele descriind simbolic un anumit pontif, începând cu 1143.

 Francisc, conform estimărilor, este considerat al 112-lea papă de pe lista Sfântului Maleahi – și, prin urmare, ultimul. În timpul domniei sale, conform profeției, lumea avea să sufere persecuțiile finale, distrugerea orașului Roma și Ziua Judecății.

„În ultima persecuţie a Sfintei Biserici Romane, va sta Petru Romanul, care va păstori turma sa prin multe suferinţe. Şi când aceste lucruri se vor sfârşi, cetatea celor şapte coline va fi distrusă şi Judecătorul cel înfricoşător va judeca pe poporul său. Sfârşit”, arată profeția.

Deși Francisc nu a purtat numele Peter, unii cercetători arată asemănări interesante: numele său de familie Bergoglio poate fi tradus prin „munte” sau „stâncă”. Acest cuvânt este un ecou al numelui Petru (care înseamnă „piatră” în greacă). În plus, pontificatul său a venit într-un moment de tulburări globale: pandemii, războaie, catastrofe climatice și tensiuni religioase.

Profeția a fost promulgată în 1595 de benedictinul Arnold Vion, care a susținut că a găsit-o în arhivele Vaticanului. Deși Vaticanul nu a recunoscut niciodată aceste înregistrări ca fiind autentice, interesul pentru ele nu a dispărut, mai ales cu fiecare schimbare de pontif.

Potrivit doxologia, unii istorici pun sub semnul îndoielii autenticitatea însăşi a profeţiei, de vreme ce manuscrisul original lipseşte, fiind doar descoperit şi amintit de către Benedictinul Arnold de Wyon în 1590. Înaintea lui nimeni nu a menţionat nimic de această profeţie.

Pe de o parte, mulţi istorici şi teologi au declarat că acest manuscris este un fals, sau că nu înseamnă mai mult decât un horoscop. În acelaşi timp, alţi istorici susţin că cea mai bună atitudine pentru creştini este una de atenţie sporită la împlinirea soroacelor şi semnelor care apropie sfârşitul lumii.

Luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, Papa Francisc s-a stins din viață. Ultima dată când a apărut în public a fost cu o zi înainte, când s-a adresat credincioșilor cu ocazia Paștelui.

În ultimele două luni, sănătatea sa s-a deteriorat din cauza pneumoniei, fiind internat în spital.