Primul Guvern după 1989 care cade prin moţiune de cenzură (254 - 176)
0Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobat astăzi, cu 254 de voturi, moţiunea de cenzură "11 împotriva României", demers iniţiat de PNL şi UDMR, susţinut de PSD şi contestat de PDL la Curtea Constituţională. Guvernul Emil Boc a căzut. Este prima dată după 1989 când un guvern a căzut prin moţiune de cenzură. După '89, în România s-au depus 19 moţiuni de cenzură.
Mai citiţi şi:
adevarul.it: Italia a avut 60 de guverne în 62 de ani de la naşterea Republicii
- Geoană vrea să se întâlnească cu Antonescu după ce moțiunea va trece de Parlament
- Blaga: Guvernul nu va demisiona dacă moţiunea va fi declarată constituţională
- Judecătorii CCR: moţiunea este constituţională. Cade Guvernul Boc?
- PDL duce moţiunea la Curtea Constituţională
- Marius Petcu: "Dacă a căzut Guvernul, portestele şi grevele nu-şi au rostul"
- Aş dori să îi mulţumesc lui Emil Boc pentru curajul cu care a împins reformele înainte: codul penal, legile educaţiei, legea salarizării, care a lovit multe categorii politice, în sfârşit legea pensiilor care avea drept scop să stabilizeze sistemul de pensii românesc. Emil Boc a fost un premier responsabil.
- Îl admir pe Emil Boc pentru curajul pe care l-a avut de a-l demite pe Dan Nica din funcţia de ministru de Interne.
- Am invitat partidele, începând cu ora 17.00, la consultări la Palatul Cotroceni.
- Nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei în numirea premierului.
- Obiectivul meu este să limităm la maximum perioada de criză politică.
Update 16:12 Preşedintele Traian Băsescu a invitat astăzi, începând cu ora 17.00 partidele la consultări.
Update 16:00 Klaus Johannis (primarul municipiului Sibiu şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România - FDGR): sunt dispus să discut cu o majoritate parlamentară chestiunea postului de premier. "În măsura în care o majoritate parlamentară doreşte să îmi propună acest lucru, sigur sunt dispus să discutăm chestiunea. Cred că este prematur să vorbim despre ceva ce s-ar putea întâmpla", a declarat Iohannis pe aeroportul Sibiu, la sosirea din Japonia, relatează Agerpres.
Update 15:44 Mircea Geoană (preşedintele PSD): Guvernul Emil Boc a pierdut încrederea Parlamentului şi până la depunerea jurământului de către noul Executiv, acest Guvern îndeplineşte numai actele necesare administrării României. Preşedintele PSD i-a cerut şefului statului să dea dovadă că "se poate ridica deasupra interesului electoral propriu", subliniind că social-democraţii doresc instalarea unui Guvern de profesionişti independenţi.
Update 15:42 Emil Boc: moţiunea de cenzură a fost aprobată de majoritatea PSD-PNL pentru ca membrii acestora să fie siguri că nu-şi pierd privilegiile dacă adoptăm legea pensiilor. "Am pierdut o bătălie, dar nu şi războiul", a afirmat Boc.
Update 15:40 Crin Antonescu (preşedintele PNL): "Este o victorie a democraţiei şi a PNL"
Update 15:39 Rezultat oficial: moţiunea de cenzură a fost aprobată cu 254 de voturi "pentru", 175 "împotrivă" şi 4 anulate.
Update 15:30 Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că la ora 16.30 va susţine o declaraţie de presă, probabil în legătură cu numirea unui nou premier.
Update 15:17 Moţiunea a fost aprobată, Guvernul Boc 2 a căzut. În favoarea moţiunii au votat 258 de parlamentari, iar împotrivă 176, potrivit senatorului PNL Dan Radu Ruşanu.
Update 15:00 Votul s-a încheiat, urmează numărătoarea.
Update 14:21 Mădălin Voicu nu votează moţiunea în semn de protest faţă de neclarificarea excluderii sale
Deputatul PSD, Mădălin Voicu, a declarat că nu va participa la votul asupra moţiunii de cenzură în semn de protest faţă de conducerea partidului care nu i-a clarificat în 6 luni de zile situaţia privind excluderea sa din partid, solicitată de preşedintele PSD, Marian Vanghelie, relatează NewsIn.
Update 14:09 A început votul. Primii care votează sunt senatorii.
Update 14:00 PNL va exclude din partid cinci parlamentari care au lipsit de la dezbaterea moţiunii
Update 13:47 Senatorii şi deputaţii se pregătesc să îşi exprime votul faţă de moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României".
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 236 voturi favorabile
La începutul dezbaterilor asupra moţiunii, care au durat mai bine de trei ore, au fost înregistraţi 432 de senatori şi deputaţi prezenţi, din totalul de 471 şi 39 de absenţi.
Update 13:37 Premierul Emil Boc le-a transmis parlamentarilor că nu i se face un favor prin votul împotriva moţiunii de cenzură, pentru că "meseria" de prim-ministru este grea.
"Mie nu imi faceţi un favor, ca prim-ministru, dacă votaţi impotriva moţiunii, pentru că este o meserie grea. Vreau să ştiţi că, de când sunt în această poziţie, mi-am dat seama cât de greu este să ai responsabilitate şi să nu ai vacanţă. (...) Deci nu îmi apăr poziţia", a spus el.
Update 12:17 Reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlament au anunţat că participă la dezbateri, dar nu şi la procesul de votare a moţiunii. Parlamentarii PSD, PDL şi PNL vor vota cu bilele la vedere, iar cei UDMR prin vot secret.
Update 11:40 Preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, a declarat că decizia parlamentarilor pe marginea moţiunii de cenzură este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica România.
Update 11.10 Emil Boc: "Depunerea moţiunii de cenzură este exerciţiu democratic şi constituţional, însă este şi un mod de bloca adoptarea în România a legii pensiilor".
Premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor, la finalul discursului său de răspuns la acuzaţiile din moţiunea de cenzură, să voteze pentru interesul naţional, şi nu de partid, precizând că se prezintă la demersul de demitere de către Parlament "cu fruntea sus".
Şedinţa comună a celor două Camere în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură iniţiate de 123 de parlamentari PNL, UDMR şi şapte reprezentanţi ai PSD, a început la ora 10.00.
Textul moţiunii de cenzură a fost citit, joi, în plenul reunit, în absenţa parlamentarilor PDL, care au părăsit şedinţa motivând că demersul este neconstituţional.
PSD, PNL şi UDMR au împreună 278 de voturi, cu 42 mai mult decât e necesar pentru ca moţiunea să fie adoptată. În cazul în care 20 de parlamentari social-democraţi nu ar vota deloc sau ar vota contra, atunci surplusul se reduce la 22 de voturi. Dacă, potrivit scenariului ultimelor ore, jumătate din senatorii şi deputaţii UDMR, adică 15, ar vota împotriva moţiunii, atunci Opoziţia ar mai rămâne cu un avantaj fragil de doar şapte voturi
Dacă moţiunea va trece, iar Guvernul va pica, trebuie să se formeze o majoritate parlamentară, care îi va propune preşedintelui Traian Băsescu un nou premier.
În cazul în care o variantă de Guvern va cădea de două ori în Parlament, atunci legislativul nu va fi dizolvat. Întrucât legea spune că dizolvarea Parlamentului nu mai poate avea loc cu 6 luni înainte de alegerile prezidenţiale. Astfel că, Guvernul Boc 2 rămâne în picioare, dar nu mai are decât o funcţie administrativă, fără să mai poată emite ordonanţe de urgenţă.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 236 de voturi "pentru" din 471