Poliţiştii vor să iasă în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii ameninţă cu revolta, în cazul în care guvernanţii vor menţine reducerile salariale. De luni, în semn de protest, nu vor mai dirija circulaţia, nu vor mai da amenzi şi vor interveni doar în cazul apelurilor de urgenţă.

Reducerile salariale şi punerile la dispoziţie, făcute în urma reorganizărilor, i-au adus pe poliţişti în pargul disperării. În semn de protest, aceştia au hotărât ca, începând din data de 20 septembrie, anumite activităţi să fie reduse. Astfel, nu vor mai dirija circulaţia, nu vor da amenzi nu vor mai face audieri în dosarele penale şi nu vor mai interveni decât în cazul apelurilor de urgenţă anunţate prin 112.

„Vom munci cu 75% mai puţin”
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, (SNPPC), din cadrul Ministerului de Interne, Marian Gruia a declarat pentru „Adevărul” că „poliţiştilor le-a ajuns cuţitul la os şi vor munci cu 75% mai puţin”. Gruia a explicat că „şi poliţiştii sunt cetăţeni care plătesc impozite la stat, au credite la bănci iar Guvernul ar trebui să investească în structurile de ordine publică, nu să le ia drepturile. Noi înţelegem să fim solidari, dar nu mai putem. Nu este corect ca poliţistul să facă revizia la maşina de patrulare, să pună benzină şi să schimbe cauciucurile, ori să facă asigurare din banii lui”. 

În caz de revoltă, poliţia nu va interveni
Mai mult, poliţiştii ameninţă că vor ieşi în stradă să îşi ceară drepturile, dacă nu se va remedia situaţia, chiar cu riscul de a fi daţi afară. „Cei care au putere de decizie, ar trebui să se gândească şi la faptul că poliţiştii ar putea ieşi în stradă. Noi nu de dorim acest lucru. Mai mult, în cazul unei revolte a populaţiei, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi, poliţia şi jandarmeria ar trebui să restabilească ordinea publică, dar şi jandarmii sunt în aceeaşi situaţie ca şi noi, Astfel, este posibil ca forţele de ordine să nu mai intervină. Deja am primit sesizări, de la colegii din ţară, că ar fi fost puşi să semneze fişe că nu au voie să participe la grevă. Unii au semnat, alţii au spus că îşi vor cere drepturile, în stradă, dacă va fi nevoie”, a mai spus Gruia.

Nu se dă „mână liberă” la infractori
Preşedintele SNPPC a ţinut să sublinieze că această formă de protest nu este împotriva cetăţenilor, în slujba cărora sunt poliţiştii ci este doar o atenţionare pentru guvernanţi. „Vom merge în teren, dar vom sta în puncte fixe. Acum infractorii să nu-şi imagineze că dacă poliţistul va vedea o faptă socială, acesta nu va interveni. Atâta timp cât Guvernul nu mai investeşte în noi, vom munci petru atât cât suntem plătiţi”, a mai spus Gruia.

Sesizare la Comisia Europeană
Preşedintele SNPPC spune că a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), să ia în calcul o revoltă a poliţiştilor, dacă sunt continuate aceste măsuri, dar „nu s-a luat nicio atitudine”. În consecinţă, poliţiştii au mers cu plângere până la Comisia Europeană. „Am transmis scrisoare oficială către Comisia Europeană (CE), în care ne spunem păsurile. Trebuie să se ţină cont că, de anul viitor, când vom adera la Schengen, România va fi cea mai mare graniţă a Europei şi nu ştiu dacă poliţiştii vor mai fi de acord să „păzească” această graniţă, pe 1.200 de lei. Măcar CE să ia o decizie, dacă Guvernul nu mai poate gestiona ordinea Publică, în România”, a mai spus Marian Gruia.

Puneri la dispoziţie
Deşi deficitul de personal din poliţie este mare, a fost luată decizia punerii la dispoziţie a mai multor cadre. Dacă timp de şase luni acestor poliţişti nu le vor fi găsite alte posturi atunci ei vor fi destituiţi. Preşedintele sindicatului poliţiştilor spune că „peste 100 de persoane au fost puse la dispoziţie, până acum, din direcţiile şi serviciile Inspectoratului General al Poliţei Române. Ei au fost sau urmeazăp să fie repartizaţi în structurile din cadrul Poliţiei Capitalei şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.


Mai multe pentru tine:
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”