Mihai Lupoi, deranjat de apariţia volumului „Crimele Revoluţiei“: „E proastă lumea că dă bani pe cărţi d-astea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lupoi, dezgustat de „Crimele Revoluţiei“

Mihai Lupoi îl pune şi el la zid pe Grigore Cartianu, care lansează mâine, la Târgul de Carte Gaudeamus, volumul „Crimele Revoluţiei“. Cel care l-a anunţat pe Nicolae Militaru drept ministru al Apărării nu suportă întrebările despre relaţia sa cu serviciile secrete ruseşti.

Mihai Lupoi, omul care, la 22 decembrie 1989, pe când era un simplu căpitan în Armata Română, apărea la Televiziune şi îl anunţa pe Nicolae Militaru drept noul ministru al Apărării, s-a lansat într-un atac virulent la adresa lui Grigore Cartianu, care l-a inclus în cartea „Crimele Revoluţiei" printre personajele care au controlat evenimentele din decembrie 1989.

Mai citeşte şi:

Cărţile esenţiale de la Târgul Gaudeamus

„Mă doare la brişcă de ce scrie Cartianu. Mâzgăleşte şi el acolo nişte compuneri care nu se pot chema decât manele istorice. Scrie porcăriile astea pentru că se vând. Pavel Coruţ de ce a scris toate prostiile? Pentru că se găseau proşti să le cumpere. Într-o ţară normală n‑ar fi vândut nici trei exemplare, nici el, nici Cartianu. E proastă lumea că dă bani pe cărţi d-astea!", a declarat Lupoi.

„Nişte dobitoci"

Întrebat cum comentează acuzaţiile care i se aduc în carte, unde se afirmă că ar fi avut legături cu serviciile secrete ruseşti, sub tutela cărora a acţionat în zilele Revoluţiei, fostul parlamentar a recidivat: „Voi chiar nu înţelegeţi? Mă doare în cur de Cartianu, e un ţăran prost. Omul ăsta merită doar să-i dai bună ziua din politeţe socială, şi cam atât. Nu mă interesează ce scrie nici el, nici inginerul ăla instalator de Alex Stoenescu. Sunt nişte dobitoci amândoi. Îi bag în mă-sa!".

Mihai Lupoi are totuşi o părere despre cei peste 1.000 de morţi din timpul Revoluţiei. Acesta crede că vinovaţii se cam ştiu, dar e prea târziu să mai fie traşi la răspundere: „Cu crimele care s-au făcut la Revoluţie treaba e simplă. Ele au fost muşamalizate atunci, repede, că altfel ieşea război civil. Se cam ştie cine a tras în zilele alea, dar prea puţini au plătit. Acum, după douăzeci şi ceva de ani e greu să se mai lămurească lucrurile în privinţa asta".

Cartianu se gândeşte la ficatul  „emanaţilor"

Noua carte semnată de redactorul-şef de la „Adevărul" a stârnit furia „emanaţilor" Revoluţiei. Ion Iliescu a dat tonul: „Cartianu încearcă să spurce idealurile noastre. Se află în slujba duşmanilor, are mintea năclăită de ură". Petre Roman a mers şi mai departe: „Cartianu e omul Securităţii, ceea ce ştie aia face". Teodor Brateş a făcut un apel disperat la sentimentul omenesc al ruşinii, întrebând retoric:

„Adică Revoluţia a făcut crime? Nu vă e, mă, ruşine?". Cico Dumitrescu nu s-a lăsat nici el mai prejos: „Cartianu e idiot". Gelu Voican Voiculesu a rămas în registrul dur care l-a consacrat încă din 1989: „Când un câine te latră, nu te apuci să latri şi tu la el. Aţi scris «câine»? Înlocuiţi, vă rog, cu «căţel»".  Grigore Cartianu, autorul cărţii „Crimele Revoluţiei", le dă această replică:

„Pe mine, unul, mă amuză aceste reacţii de copii cărora li s-a luat jucăria. Sunt caraghioşi aceşti domni care pretind că «au făcut Revoluţia». Le-o spun şi pe această cale: ei au făcut doar contrarevoluţia. O contrarevoluţie comunistă, de esenţă sovietică. Au umplut ţara de cadavre. Le recomand să citească volumul «Crimele Revoluţiei», îi va ajuta să-şi amintească propriul trecut. Ar fi bine să stea cu cartea la vedere, să n-o mai citească pe ascuns. Şi să nu mai vorbească atât de urât, pentru că le face rău la ficat."

Dinescu, la standul „Adevărul"

Poetul Mircea Dinescu va veni la standul „Adevărul" (parter) din cadrul Gaudeamus, începând de mâine, 18 noiembrie, de la ora 16.00. Acesta va prezenta cititorilor noua lui carte de versuri, intitulată

„Femeile din secolul trecut. Poezii de dragoste scrise la bătrâneţe", un disc care conţine piese în interpretarea lui, după versuri proprii, dar şi o colecţie de vinuri pe ale căror sticle, în loc de etichete, vor sta poezii. „Voi fi, deci, şi cantautor. Poet, filozof, cantautor şi femeie de serviciu", spune, glumind, Mircea Dinescu. „Nu voi avea invitaţi, fiindcă n-am nevoie. Voi acorda autografe pe sticle, discuri şi cărţi".

Lansarea oficială a volumului de poezie şi a discului va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 11.00, la Ceainăria Gaudeamus (etajul 1). Cartea este editată de Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu".

Filiera GRU

Fragmente din carte

Armata Română era supusă unui experiment halucinant: un căpitan obscur anunţa că noul ministru al  Apărării este, din acel moment, un pensionar! Mihai Lupoi şi Nicolae Militaru erau legaţi însă de fire  invizibile, care duceau la trei iniţiale teribile: GRU. Anunţurile făcute de căpitanul Mihai Lupoi la Televiziune, având ca subiect Armata, l-au bulversat pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, aflat la comanda MApN. Ş

eful Marelui Stat Major, generalul Ştefan Guşă, nu recepţionase acest bombardament al lui Lupoi, pentru că se afla în avionul care-l aducea de la Timişoara. [...] Când căpitanul Lupoi a anunţat că noul ministru al Apărării va fi generalul Militaru, la conducerea Armatei s-a produs un şoc. Întrucât Militaru fusese dovedit în 1978 agent sovietic, intervenţia lui Lupoi a fost percepută de cunoscători drept un semnal că Moscova a preluat controlul.

Lupoi refuză să dezvăluie cine s-a aflat în spatele intervenţiei sale, susţinând că a fost o iniţiativă personală. Mai mult, adoptând un tupeu de trişor la alba-neagra, el nu recunoaşte că l-ar fi anunţat pe Nicolae Militaru la Televiziune.