Medicii îi pot lăsa pietoni pe conducătorii auto cu boli care pot provoca accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă lege a modificat Codul Rutier                   FOTO: Adevărul

Prin legea, promulgată de preşedinte, care a modificat Codul Rutier, toţi doctorii, indiferent de specialitate, sunt obligaţi să-i trimită la examinare pe cei cu probleme incompatibile cu şofatul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 27 decembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Această lege aduce modificări numai în ceea ce priveşte conducătorii de autovehicule, mai exact pe cei care suferă de unele afecţiuni medicale.Orice medic este obligat să îi trimită la control pe şoferii care suferă de boli cardiovasculare grave sau de diabet, pe cei cu boli neurologice, inclusiv cu apnee în somn, pe cei cu afecţiuni oculare, renale, ortopedice, psihice. Pacienţii au un termen scurt pentru a ajunge în unităţile autorizate în care specialiştii decid dacă sunt apţi sau nu pentru şofat. Primul doctor care dă biletul de trimitere este obligat să informeze poliţia, dacă nu primeşte şi rezultatul, potrivit legii. Un diabetic poate fi declarat apt pentru volan dacă demonstrează că înţelege riscurile hipoglicemiei şi le ţine sub control. Medicii spun că nu pot verifica dacă pacientul are sau nu permis auto.

Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către Poliţia Rutieră. În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.

De asemenea, Codul Rutier prevede şi sancţiuni pentru medicii sau unităţile medicale care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale. Astfel, medicii pot fi sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte.

.