Înălţarea Sfintei Cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea este legată de un eveniment important din viaţa Sfântului Împărat Constantin.

Ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea este legată de un eveniment important din viaţa Sfântului Împărat Constantin. Praznicul acesta reprezintă şi un prilej de cinstire a Sfintei Cruci, un altar de jertfă a Mântuitorului Iisus.
În ajunul celui mai greu război, purtat cu tiranul creştinilor, Maxenţiu, Împăratul Constantin a avut o minunată viziune. Pe cer, la amiază, a apărut o cruce formată din stele, însoţită de inscripţia: "In hoc signe vinces" (Prin acest semn vei învinge!). El a purtat semnul crucii pe drapelele de luptă şi a învins în cumplitul război. Pentru a venera această minune, Împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Împărăteasa Elena, la Ierusalim să descopere crucea pe care a fost răstignit Iisus. Misiunea a fost îndeplinită cu succes. Împărăteasa Elena a trebuit să demoleze un templu păgân, construit pe locul unde era îngropată Crucea lui Iisus. În timpul săpăturilor, oamenii împăratului au găsit trei cruci şi o inscripţie: "Iisus Nazarineanul, regele iudeilor". Pentru a afla care dintre cele trei cruci este cea căutată, Împărăteasa Elena a dus la locul săpăturilor o muribundă, care a îmbrăţişat fiecare cruce. Prin atingerea adevăratei cruci, aceasta s-a vindecat. Împărăteasa Elena le-a împlinit dorinţa creştinilor, prezenţi la eveniment, să vadă Sfânta Cruce. Ea a poruncit să fie înălţată Crucea Mântuitorului la data de 14 septembrie 327. Pe locul unde a fost găsită crucea, împăratul a zidit un impresionant lăcaş creştin - Biserica Învierii Domnului -, care a fost sfinţită în ziua de 13 septembrie a anului 335. În ziua următoare, pe 14 septembrie, Sfinţii Împăraţi au înălţat din nou Sfânta Cruce, pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, care au participat la sfinţirea noului lăcaş. Pentru întreaga creştinătate astăzi este o zi de post. Credincioşii care doresc să se închine în biserici cu hram ortodox menţionăm Schitul "Sfânta Cruce", din localitatea Brusturi, judeţul Neamţ.

Mai multe pentru tine:
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă