FOTOGALERIE VIDEO Parada de 1 Decembrie, altfel decât s-a văzut la televizor: „Românii sunt frumoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de militari, tehnică militară din dotarea Armatei Române şi 20.000 de oameni. Acestea ar fi câteva numere ce ar descrie, pe scurt, parada ce a avut loc sâmbătă, 1 Decembrie, la Arcul de Triumf din Capitală. Atmosfera tristă, oamenii nervoşi, supăraţi şi nemulţumiţi de tot ce se întâmplă în jurul lor au înlocuit spiritul de sărbătoare în Capitală. Pe de altă parte unii au venit cu pancarte pe care scria: „Românii sunt frumoşi“.

Sute de oameni s-au adunat sâmbătă în Piaţa Arcului de Triumf încă de la primele ore ale dimineţii, deşi parada începea la ora 11.00. Vânzătorii ambulanţi fluturau zeci de steguleţe îndemnându-i pe oamnei să-şi cumpere accesoriul obligatoriu pentru Ziua Naţională. Până la ora 11.00 la Arcul de Triumf au venit aproape 20.000 de oameni, potrivit estimărilor făcute de Jandarmerie. Bătrânii şi-au ocupat locurile din faţă boscordindu-i şi înjurându-i pe politicieni, iar cei mici s-au urcat pe umerii părinţilor pentru a vedea mai bine defilarea. 

Atmosfera de la Arcul de Triumf este tristă. Oamenii veniţi la festivitate par să nu-şi mai amintească motivul real al prezenţei lor acolo. „Să vină Băsescu! Să vezi ce-i facem, o să păţească mai rău decât anul trecut!“, se auzeau voci nervoase din mulţime în timp ce pe bulevardul Kiseleff se făceau ultimele pregătiri pentru defilare.

Printre sudalmele bătrânilor se mai auzeau părinţii care-i avertizau pe cei mici să fie atenţi la stradă pentru că „trec ăia cu tancurile”. 

„Daţi-vă domne' la o parte că sunteţi bătrân şi aţi mai văzut parade militare. Lăsaţi-i şi pe ăştia mici să vadă şi ei că d-asta au venit!”, „Şi eu am venit să văd parada, dacă mă dau în spate nu o să mai văd nimic”, se certau oamenii în primele rânduri de lângă gardul de protecţie.

„Putem să facem dacă facem“

„Nişte bani cheltuiţi degeaba. Nouă ne taie pensiile şi ei cheltuie o grămadă de bani şi tot nu e frumos. S-ar întoarce Ceauşescu în mormânt dacă ar vedea ce-au făcut ăştia cu 23 August al lui. Nişte hoţi ordinari”, a spus nemulţumită, Maria, o bucureşteancă de 55 de ani.

„Trebuiau să pună şi ei nişte scaune, ca pe stadion, să vedem şi noi ce se întâmplă”, a propus supărat Cristi, un tânăr de 26 de ani. „Am venit special de la Călăraşi ca să văd şi eu parada şi o să plec dezamăgit”, a adăugat acesta.

Trei tineri, un activist, un profesor şi un inginer, au vrut să le amintească românilor de spiritul patriotismului. Au adus pancarte pe care scria „Românii sunt frumoşi” sau „Tot ce vrem să facem, putem să facem, dacă facem”. În scurt timp, au fost legitimaţi şi s-au aflat la un pas de a fi amendaţi. 

Huiduieli pentru preşedinte

La ora 11 fix a ajuns preşedintele a ajuns în Piaţa Arcului de Triumf. I-a salutat salutat pe militari, însă răspunsul acestora a fost complet acoperit de huiduielile şi fluierăturile mulţimii. „O să vadă el după decembrie că n-o să mai fie preşedinte“, au decretat câteva voci hotărâte din mulţime. 

Timp de o oră pe sub Arcul de Triumf a trecut aproape toată tehnica militară din otarea Armatei Române, au defilat soldaţi, jandarmi şi pompieri. MIG-urile au despicat cerul cu un zgomot infernal, transportoarele militare Spartan i-au ţinut pe cei mici cu ochii în sus. 

După ce parada s-a terminat cei mai mulţi s-au îndreptat către zonele din Bucureşti în care se serveau sarmale, fasole şi ţuică gratis.  Mii de oamenii s-au bulucit către mijloacele de transport, autobuze şi metrou. Alţii au rămas cu cei mici să se fotografieze pe TAB-urile şi tancurile armatei.

Ziua Naţională de-a lungul timpului

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la 1 decembrie pentru prima dată în 1991, după ce preşedinte din acea perioadă, Ion Iliescu, a declarat această zi sărbătoare publică. În perioada regalităţii, Ziua Naţională era serbată pe 10 mai, dată la care, în 1877, Carol de Hohenzollern a proclamat în faţa Parlamentului independenţa României. Odată cu trecerea anilor, ziua de „naştere” a ţării s-a sărbătorit şi pe 23 august, iar din 1991 pe 1 decembrie.

În perioada comunistă, pe 23 august toată lumea era liberă pentru a putea veni la fastuoasa paradă organizată de fel pe Stadionul Lia Manoliu (Arena Naţională). Mii de elevi, studenţi, muncitori participau la parada foarte bine pusă la punct.