Ecaterina Andronescu: principalul meu obiectiv este să regândesc şcoala profesională, în următoarele două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu

Şcolile profesionale şi liceele tehnologice trebuie regândite astfel încât să fie racordate la piaţa muncii, a anunţat ministrul Educaţiei la conferinţa organizată la Salonul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii.

Şcolile profesionale trebuie restructurate, a anunţat Ecaterina Andronescu: „. Nu îmi este foarte clar care este cea mai potrivită formulă. În 2011, şcolile profesionale au devenit total neatractive, şi atunci am hotărât să le transform în şcoli de arte şi meserii. Tot atunci am mers în fiecare judeţ şi am încercat să le racordăm la piaţa muncii. Trebuie să definim domeniile în care angajatorii au nevoie de specialişti în anumite meserii”.

În funcţie de nevoile de pe piaţa muncii, ministrul Educaţiei ia în considerare încheierea de parteneriate între angajatori şi unităţile de învăţământ care pregătesc specialiştii în domeniile de interes. Prin aceste parteneriate, şcoala se angajează să pregătească specialişti, iar angajatorii – să preia absolvenţii, a explicat ministrul.

În plus, liceele tehnologice trebuie „racordate” şi ele la piaţa muncii, prin domenii de specializare compatibile cu cerinţele angajatorilor. „De asemenea, după ce definim domeniile în care regândim liceele tehnologice, dar şi şcolile postliceale, să trecem la faza redactării manualelor de specialitate”, a mai spus Ecaterina Andronescu.