După 3 luni de închisoare, Cristi Borcea cere să fie liberat condiţionat. Tribunalul i-a respins cererea
0Condamnat definitiv, în luna februarie, la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, Cristi Borcea a cerut să fie liberat condiţionat după doar 3 luni de puşcărie. Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia şi a menţinut decizia Judecătoriei sectorului 5, care a stabilit în luna aprilie că omul de afaceri nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat.
UPDATE Tribunalul Bucureşti a respins definitiv joi cererea fostului finanţator al clubului Dinamo Cristian Borcea de a fi eliberat condiţionat din Penitenciarul Rahova.
Pe 24 aprilie instanţa a respins prima cerere de liberare condiţionată a lui Cristi Borcea. Legal, fostul acţionar al clubului Dinamo a îndeplinit condiţia minimă necesară pentru a beneficia de liberare, executarea a 2/3 din pedeapsă. Judecătorul a considerat însă, că executarea a doar o lună de zile duce în derizoriu noţiunea de pedeapsă cu închisoarea.
În 8 februarie, Curtea Supremă l-a condamnat pe Borcea la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral. Curtea de Apel Bucureşti decis în martie ca acesta să execute această pedeapsă, la care a adăugat un spor de 2 ani şi 6 luni de zile ca urmare a condamnării de şase ani şi patru luni în dosarul „Transferurilor”. Astfel a rezultat un total de 7 ani şi 6 luni de închisoare.
Cristi Borcea a ajuns însă în situaţia ca în cazul celei dea doua condamnări, acesta să fi executat deja 2/3 din pedeapsa contopită primită. Omul de afaceri a câştigat peste un an şi jumătate pe baza legii recursului compensatoriu si prin faptul că a muncit în închisoare.
Astfel, în baza recursului compensatoriu, Borcea a câştigat 234 zile din prima condamnare si 6 zile din a doua condamnare, iar prin munca prestată în penitenciar, 374 zile din prima condamnare. Adunate, zilele executate efectiv şi zilele câştigate ar fi dat un total de 6 ani şi 2 luni de zile executate.
„Argumentele invocate de apărare conduc la concluzia că petentul ar fi fost propozabil pentru liberare condiţionată încă dinainte de a începe executarea efectivă a ultimei pedepse rezultante de 7 ani şi 4 luni închisoare, în contextul în care fractia de 2/3 era deja îndeplinită, iar caracterizarea anterioară îi era favorabilă. Or, un astfel de raţionament juridic nu poate fi primit, ducând în derizoriu, dincolo de scopurile pedepsei, însăşi ideea de proces penal şi condamnare la o pedeapsa privativă de libertate," atrage atenţia Judecătoria Sectorului 5, cea care a respins cererea iniţială de liberare condiţionată a lui Cristi Borcea.