Ce secrete de stat au găsit procurorii DNA acasă la complicele lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef Constantin Ispas, fost şef al Direcţiei Generale Annticorupţie (DGA) Prahova şi fost şef al Serviciului de Infomaţie şi Protecţie Internă (SIPI) Prahova, avea acasă zeci de documente clasificate „Secret”. Ele priveau operaţiuni informative şi rapoarte oficiale.

Pe 18 august 2015, procurorii DNA au găsit în două imobile din satul Brăteşti, comuna Brazi (Prahova) - deţinute de comisarul -şef Constantin Ispas, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova - dar şi la biroul acestuia, 13 documente ce conţineau informaţii secret de stat. Acesta le deţinea, fără drept, în afara atribuţiilor sale de serviciu.

Cu aceeaşi ocazie, procurorii au descoperit că 29 înscrisuri care conţineau informaţii „Secret de stat” de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, ar fi fost sustrase în mod repetat de Ispas în perioada 1 decembrie 2004 -18 septembrie 2012, în calitate de ofiţer de poliţie, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Detaliile apar în rechizitorul procurorilor DNA, prin care Ispas a fost trimis în judecată, pe 22 decembrie 2016, pentru trafic de influenţă (2 fapte), luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată.

Alături de Ispas au mai fost deferiţi justiţiei: Emanuel Mihai Saghel, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţia de şef Serviciu în Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi fostul adjunct al şefului IPJ Prahova şi Adrian Ionuţ Rădulescu, la data comiterii faptei ofiţer în Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova.

Primul dosar, judecat alături de Sebastian Ghiţă

Ispas mai este trimis în judecată, din iunie 2016, în dosarul fostului deputat Sebastian Ghiţă (foto).

Comisarul-şef este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În esenţă, Ispas i-ar fi pretins, în vara anului 2013, afacerstului Răzvan Alexe, apropiat al familiei fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în cadrul MAI.

Poliţistul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de la care ar fi obţinut infomaţii ce nu erau destinate publicităţii (persoane cercetate, măsuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz),  într-o anchetă care ajungea la familia Cosma. Ispas a fost arestat preventiv în acet dosar în perioada martie-iulie 2016.

Ce conţineau documentele găsite la locuinţa poliţistului

Surse judiciare au explicat pentru Adevărul ce conţineau secretele de stat pe care Ispas le ţinea ascunse. Este vorba de înscrisuri şi note, unele marcate cu „secret de serviciu”, „secret” sau „strict secret”. Unele documente poartă antetul Ministerul Internelor şi Reformei în Administraţie - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă -  SIPI Prahova, şi privesc mai multe operaţiuni, sau modul în care au fost exploatate infomativ mai multe note interne. 

De asemenea sunt şi acte privind mai multe operaţiuni ale SIPI care au fost adresate „DGIPI  Bucureşti -  Diviziunea Protecţie Internă”. Acestea ar fi fost scoase din sediul SIPI Prahova, până în 2009, atunci când instituţia era condusă de Ispas.

DNA: „A sustras 29 de înscrisuri oficiale”

Cu aceeaşi ocazie a percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 18 august 2015, s-a constatat că în perioada 1 decembrie 2004-18 septembrie 2012, Ispas ar fi sustras un număr de 29 înscrisuri oficiale pe care le ascunsese în imobilele sale.

Surse judicare au explicat pentru „Adevărul” că printre acestea erau adrese ale IPJ Prahova – Serviciul de Investigare a Fraudelor adresate SRI- nivel de secretizare „secret de serviciu”, o copie de pe o „Notă sinteză” emisă de „IGPR- Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti”, privind informaţiile obţinute despre un grup infracţional organizat condus de un afacerist prahovean implicat în afaceri cu petrol, copie de pe „Protocolul de cooperare” între MAI – IGPR – Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova, fişe persoanale ale unor poliţişti, sau documente emise de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative – DGIPI – SIPI Prahova, adresat DGIPI Bucureşti – Diviziunea Contrainformaţii şi Securitate.

Nu şi-a amintit „detaliile”

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că Ispas a susţinut în faţa procurorilor DNA că documentele găsite în biroul său „au fost folosite numai în cauze aflate pe rolul organelor competente”. „Referitor la documentele găsite în domiciliul mamei mele, arăt că acelea sunt foarte vechi, nu au fost folosite în alte scopuri, eu intenţionând să le folosesc în scopul activităţii specifice DGA”, ar fi arătat Ispas.

Referitor la lucrările care poartă indicativul „secret de serviciu”sau „secret de stat” (Secret sau Strict Secret), dar care nu poartă număr de înregistrare, Ispas ar fi explicat că nu poate da nicio explicaţie întrucât nu îşi aminteşte detalii în acest sens.