„Astăzi suntem toţi Teodora“: sute de persoane, la vernisajul expoziţiei foto a Teodorei Maftei, grav rănită în Colectiv
0Sute de persoane au participat, luni seară, la vernisajul expoziţiei de fotografie a Teodorei Maftei, jurnalista rănită grav, vineri, în incendiul din clubul Colectiv, cele 23 de imagini prezentate la acest eveniment, instantanee şi portrete realizate în Londra, putând fi achiziţionate prin donaţii, arată Mediafax.
Pasionată de fotografie, Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, editor la Pro TV, se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziţii personale, intitulată „London Unedited - a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei“, al cărei vernisaj era programat pentru luni seară.
Tânăra jurnalistă a fost însă rănită în incendiul care a avut loc, vineri seară, în clubul Colectiv din Bucureşti, aflându-se în prezent în stare gravă, în secţia de terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.
Totuşi, la dorinţa familiei Teodorei Maftei, organizatorii expoziţiei acesteia au decis ca evenimentul să se desfăşoare conform programării iniţiale.
„În urma discuţiei cu familia Teodorei, am decis împreună să ducem mai departe această expoziţie, pentru că şi Teo şi-ar fi dorit acest lucru. Vă invităm să ne strângem luni seară, de la orele 19:00, în semn de solidaritate şi să-i trimitem gândurile noastre pozitive. Expoziţia va fi una cu vânzare, iar toate donaţiile strânse în seara aceasta vor merge către familie pentru tratamentele ce vor urma“, se spunea într-un anunţ publicat duminică pe pagina de Facebook a evenimentului.
Mama Teodorei Maftei: „Am fost şi astăzi la Teo, nu arată bine“
Astfel, luni seară, a avut loc, la The London Street Atelier din Bucureşti (strada Puţul lui Zamfir, numărul 15), vernisajul acestei expoziţii, la care au participat câteva sute de persoane, de vârste diverse, inclusiv copii, membri ai familiei, apropiaţi, precum şi colegi din Pro TV şi de breaslă. Spaţiul expoziţiei, în care se putea auzi în fundal muzica celor de la Led Zeppelin, Pink Floyd şi Guns N’ Roses, a devenit în scurt timp neîncăpător, oamenii stând şi pe stradă.
Aflată la vernisaj, mama Teodorei Maftei, Viorica Maftei, a declarat: „Ce pot să vă spun?! Am fost şi astăzi la Teo, speram să fie bine, nu arată bine“. „Numai ochii i se văd, nasul, gura, are faţa mai umflată şi asistenta i-a deschis ochii. Şi vă mulţumeşte prin mine“, a mai spus aceasta.
La rândul său, Rachel Sargent, proprietara The London Street Atelier, aflată la vernisaj, a spus: „Am cunoscut-o pe Teodora Maftei acum doi ani. Teodora era emoţionată în legătură cu călătoria la Londra. Ea a sugerat să donez fotografiile, dar eu am vrut să fac o expoziţie. Teodora e o luptătoare, e optimistă, trăieşte fiecare clipă şi reprezintă România“.
„Eu sunt impresionată de câţi oameni au venit azi. Aş vrea să spun că azi e solidaritate. Suntem verişorii Teodorei, mama ei, fraţii ei, tatăl ei. Astăzi suntem Teodora“, a încheiat Rachel Sargent.
De asemenea, la eveniment a fost prezent Adam Sambrook, viceambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, care a prezentat din partea Ambasadei Marii Britanii condoleanţe tuturor celor care au fost afectaţi în incendiu. „Nu am cuvinte să exprim ce simt. Pot spune doar că Guvernul britanic şi poporul britanic sunt alături în aceste momente“, a mai spus Sambrook.
Cei prezenţi la vernisaj au ţinut apoi un moment de reculegere.
Expoziţia cuprinde 23 de fotografii, instantanee urbane şi portrete realizate în Londra, în luna august, preţul fiecăreia pornind de la suma de 100 de lei.
Organizatorii evenimentului spun că fiecare fotografie poate fi vândută de mai multe ori, persoanele interesate putându-se înscrie pe o listă, urmând ca aceste imagini să le fie trimise prin curier. Aceştia au mai precizat că s-au înregistrat şi donaţii şi că cei care doresc pot face acest lucru şi în zilele următoare.
Expoziţia va rămâne deschisă publicului „până vine Teo, să o vadă şi ea“, au adăugat organizatorii evenimentului.
Reporter, redactor, fotograf si blogger, Teodora Maftei a cutreierat lumea-n lung şi-n lat, surprinzând unele dintre cele mai frumoase imagini, o parte dintre acestea fiind publicate pe site-ul său, teo.photography, informează Pro TV.
Până la incendiul din clubul Colectiv, printre ale cărui victime se numără, Teodora Maftei a fost operată de şapte ori, din care de trei ori pe creier. Tânăra suferă de chist arahnoidian de fosă posterioară, o acumulare de lichid aflată pe creierul mic, înspre ceafă, care nu poate fi eliminat şi este asociat cu hipertensiunea intracraniană. Din cauza aceasta, Teodora a avut şi o tromboză venoasă (i s-au spart două vene pe creier) şi a făcut o criză de epilepsie.
Diagnosticul i-a fost pus în 2005, după ce a mers la medic din cauză că suferea de dureri de cap foarte puternice, insomnii, tulburări de memorie, ameţeli şi probleme cu echilibrul. „Mă durea capul 24 de ore din 24, iar noaptea făceam ture prin cameră, strângând din dinţi şi vorbind singură“, spunea tânăra într-un interviu acordat în 2011.
Teodora Maftei nu a avea voie să meargă în cluburi
Astfel, ea a fost operată de şapte ori, din care de trei ori intervenţii direct pe creier, trei intervenţii la chist pe la gât, când medicii i-au montat un „furtun“ de la chist până în stomac, care drenează surplusul de lichid, respectiv o dată a fost operată prin burtă, pentru a i se monta o valvă.
Din cauza problemelor medicale, Teodora nu avea voie să consume alcool, să fumeze, să bea cafea, să facă efort, să răcească, să stea la soare, să meargă în cluburi. „Şi nu am voie să mă enervez sau să plâng, dar nu-mi iese mereu treaba asta. Aaaa, şi aşa, ca între fete, nu pot să merg pe tocuri şi nu e indicat să ţin cură de slăbire, dar nici să mă îngraş nu trebuie. Dar, la urma urmei, toate astea pot fi mofturi“, povestea aceasta.
După aproximativ o lună de la prima operaţie, medicii au trebuit să o opereze din nou, deoarece chistul se refăcuse şi apăsa creierul. „Atunci am clacat. Am pierdut contactul cu orice Dumnezeu, nu am mai crezut în nimic şi în nimeni, nu am înţeles de ce mi se întâmplă mie toate astea, am fost revoltată, plină de ură“, mai povestea Teodora.
După cea de-a doua operaţie, tânăra nu putea merge nici două minute pe jos, nici să ţină în mână o cană cu apă, nu putea să facă nimic singură. De asemenea, uneori se bloca în timp ce vorbea şi uita cuvintele, ameţea şi dacă stătea câteva minute în picioare. A stat zece luni acasă să se refacă, iar apoi s-a întors la serviciu.
„În perioada aia am luat-o de la capăt, am învăţat să trăiesc, să mă descurc din nou singură, să sper, să visez, să simt, să zâmbesc. Apoi, a fost din ce în ce mai uşor şi m-am împăcat cu destinul meu. Cu fiecare operaţie pe care am suferit-o, am devenit mai încrezătoare, mai relaxată şi mai sigură pe mine, ca şi cum nu ar fi fost decât încă o încercare, încă un test, însă o lecţie sau o experienţă de viaţă“, mai spunea Teodora.
Cu toate problemele pe care le avea, Teodora se considera „o norocoasă“, pentru că, spre deosebire de alţi bolnavi, pentru ea existau soluţii. „Sunt atâţia alţi oameni pe care nimic şi nimeni nu îi ajută, care nu găsesc motivaţia ori puterea să îndure“, mai spunea Teodora, precizând că a învăţat să se bucure de lucrurile mărunte din viaţă.
În prezent, Teodora Maftei luptă pentru viaţa ei, în urma incendiului din clubul Colectiv. Este internată la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti şi trebuia să fie transportată la o clinică din Germania, după cum au declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, apropiaţi ai familiei tinerei.
Problemele cele mai grave sunt la căile respiratorii, după cum a declarat luni Ghazaleh Emami, PR The London Street Atelier. Aceasta a mai spus că problemele de sănătate anterioare ale Teodorei împiedică în acest moment transferul ei într-o clinică din Germania.