VIDEO Campionii oratoriei, despre protestele de tip „occupy”, la Adevărul Live: E un pic schizoidă această lume supărată că 1% din populaţie deţine 20% din averi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oratori de top au stabilit o dezbatere despre importanţa mişcarii de tip „occupy“, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Patru studenţi, aşi ai oratoriei, dintre care unul a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra, au dezbătut, la „Adevărul Live”, dacă mişcările de protest de tip „occupy” sunt benefice pentru societate. Cea mai cunoscută astfel de mişcare - Occupy Wall Street - a avut loc în septembrie 2011, când protestatarii au ocupat un parc din New York.

Cei patru tineri care au dezbătut sunt Şerban Moscovici, antrenor şi arbitru la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (WSDC), trainer al Academiei Internaţionale de Dezbateri Academice Slovenia (WSDA), David Moscovici, de două ori antrenor al echipei naţionale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, Ciprian Neagu şi Andrei Olaru, ambii studenţi în anul I şi campioni la debate.

Dezbaterea are moţiunea „Mişcările de protest de tip „occupy“ sunt benefice pentru societate” şi a fost moderată de antrenorul şi preşedintele Asociaţiei Române de Dezbatere, Oratorie şi Retorică (ARDOR) din Muntenia, Emanuel Beterenghe.

Campionii oratoriei, despre protestele de tip „occupy”, la Adevărul Live

Argumente în favoarea mişcării de tip „occupy“

„Noi vrem să vorbim despre rolul protestului într-o societate democratică. În ce sens este protestul util şi în ce fel inflenţează deciziile. Apoi o să vorbim despre egalitate şi opinia oamenilor de rând, dar şi despre puterea exemplului“, şi-a început pledoaria Şerban Moscovici, antrenor şi arbitru la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (WSDC), trainer al Academiei Internaţionale de Dezbateri Academice Slovenia (WSDA).

„Am avut foarte multe proste împotriva unor lucruri, dar nu intrat într-un spectru, împotriva unei cauze generalizate. Protestele s-au devalorizat. Mişcarea de tip «occupy» a făcut inversul, a adunat oameni cu mai multe doleanţe. Oamenii au protesta paşnic şi pe termen lung, ei voiau să-şi facă prezenţa cunoscută“, arată Şerban.

„Odată cu aceste mişcărie s-a vorbit despre inegalitatea masivă din societate. Aproape orice discurs politic ţine cont de ideea de egalitate, nu ia seama doar de creşterea economică. Discursul lui Obama, este un exemplu relevant. Există o întâtziere a acestor lucruri în România. Nicio altă formă de protest nu a pătruns atât de bine precum aceasta în orice parte a lumii, un exemplu este mişcarea din Bulgaria, cea a studenţilor. Ceea ce este important este că acei oameni care au ceva de spus au, acum, o platformă“, a încheiat Şerban.

O etichetă fără sens

„A fost o schimbare a culturii sociale şi a discursului politic. Eticheta de 99% ne-a invadat. Nu au existat consecinţe în ceea ce priveşte statele sau băncile. Politicienii au învăţat să folosească eticheta, dar nu putem discuta de o schimbare“, a început David Moscovici, de două ori antrenor al echipei naţionale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.

„Mişcările acestea nu au lider, oamenii sunt adunaţi de o nemulţumire comună. Vedem că mişcarea a fost erodată, dacă cineva s-a supărat se formează o astfel de mişcare. E un pic schizoidă această lume «occupy». «Jos industri, democraţia, capitalismul», aşa se desfăşoară. Protestatarii sunt supăraţi că 1% din populaţie deţine 20% din averi“, mai spune el.

„Protestul de succes este cel îndreptat împotriva Roşia Montană. Noţiunea este folosită de studenţi care vor bani, e doar o etichetă care ne duce în eroare fără o schimbare reală”, încheie David.

FOTO David Muntean

O revigorare a gândirii

„Progamele acestor mişcări nu sunt făcute de studenţi băgăcioşi, ci de oameni de specialitate. S-a ajuns la schimbarea mentalităţii oamenilor, e un protest împotriva modului de funcţionare a sistemului la bază. Au fost şi câteva decizii luate, iar cea mai mare schimbare a fost schimbarea percepţiei discursului politic. Oamenii, atunci când votează un politician, se gândesc şi la promisiunile pe care le face şi dacă va face o schimbare înspre echilibru, aşa cum spun mişcările «occupy»“, spune Andrei Olaru.

„După Wall Street, da, au apărut alte mişcări cu aceeaşi denumire. Până la această mişcare, oamenii erau foarte leneşi, nu voiau să protesteze. În România, de la Revoluţie încoace, nu au mai fost proteste. Asta au făcut, au revigorat gândirea“, încheie Andrei.

Un scop şi un sens superficial al mişcării

„Clasa de oameni săraci, cu un venit mic, reprezintă o masă pentru politicienii avizi de voturi. În principiu vedem mişcarea aceasta cum confiscă proprietatea publică, lucru cu care nu putem să fim de acord. Mesajul pe care îl transmite este că oamenii vor puterea şi că există inegalitate între ei. Mişcare nu ştie cum să schimbe ceva. Să ne întrebăm de impactul mişcării pe scena politică. E doar o mişcare de PR a politicienilor. Putem să ne întrebăm de scopul mişcării, are un sens superficial, nu a adus un impact nou în societate, oamenii fac asta de sute de ani. Vedem cum nu au o soluţie la problemele propuse“, spune şi Ciprian Neagu, campion la debate.

Argumentele finale ale dezbaterii

„Mişcarea nu i-a făcuţi pe experţi să fie mai buni, iar după începutul fulminant a devenit din ce în ce mai puţin sprijinită. «Occupy» a întâmpinat dificultăţi odată cu implementarea soluţiilor. Mişcarea a spus că statul trebuie să aibă mai multă forţă asupra economiei. Esenţialmente, aceasta este tragedia, nu se ajunge la rezultatele impuse, plus că s-a erodat“, crede David Moscovici.

PROFIL

Şerban Pitic (student la Master)

Antrenor şi arbitru la Campionatul Mondial de Dezbateri de Academice (WSDC), trainer al Academiei Internationale de Dezbateri Academice Slovenia (WSDA), coordonator a numeroase turnee naţionale şi arbitru la multe alte turnee internaţionale, Şerban este unul dintre cei mai titraţi antrenori de dezbateri din România. De-a lungul timpului, Şerban a făcut numeroase pregătiri pentru profesori, studenţi şi elevi şi a organizat o serie de evenimente educaţionale importante în lumea dezbaterilor. Recent, a reprezentat Universitatea Bucureşti în echipa care a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra.

David  Moscovici (absolvent)

De doua ori antrenor al echipei naţionale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, David este unul dintre trainerii cu cea mai vastă experienţă în lumea dezbaterilor din România. El activează ca trainer în cadrul Academiei Internaţionale de Dezbateri Academice (WSDA) din Slovenia. David a livrat o serie largă de traininguri în domeniul dezbaterii, discursului public şi al argumentării în diverse locaţii din România. Finalist la Vienna IV în 2011.

Ciprian Neagu (student anul 1 )

Ciprian s-a implicat activ în ultimii patru ani în mişcarea de dezbateri românească. Pe lângă participarea la competiţii, a lucrat în mai multe echipe de organizare pentru diverse evenimente. Este campion naţional la elevi, câştigator al ARGO Open şi titrat cu rezultate la o serie de competiţii naţionale şi internaţionale.

Andrei Olaru: (student anul 1 )

Andrei Olaru (Dexter), după ce de curând şi-a terminat cariera de debater de liceu, este foarte entuziasmat de a rămâne implicat în mişcarea de dezbatere ca antrenor şi arbitru. Membru al echipei naţionale de dezbatere a României în ultimii trei ani (WSDC Scotland 2011, WSDC South Africa 2012 şi WSDC Turkey 2013), câştigător al  Forumului National de Dezbateri din 2013 şi a multor premii de vorbitor, Andrei speră că poate să continue trendul actual de continuă creştere a calităţii arbitrajului din România.