România a obţinut premiul cel mare la Salonul de invenţii de la Geneva cu scanner-ul pentru avioane al MB Telecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul care scanează avioanele fără riscuri, aurul de la Geneva   FOTO inventions-geneva.ch

Marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, ediţia 2013, a mers la compania românească MB TELECOM pentru sistemul de scanare cu raze X a avioanelor, numit Roboscan 2M Aeria, varianta upgradată a sistemului de scanare a camioanelor, cu care echipa a obţinut acelaşi premiu în 2009.

Sistemul sofisticat de verificare non-intruzivă a avioanelor, indiferent de mărimea acestora, cu ajutorul razelor X, inventat de echipa de la firma românească MB Telecom (MBT), a fost desemnat vineri seară marele câştigător al ediţiei de anul acesta al Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, care are loc în perioada 10-14 aprilie 2013, potrivit unui comunicat oficial.

Alte opt invenţii româneşti au mai fost premiate la Salonul de anul acesta.

Roboscan 2M Aeria a fost creat pentru vămi, Armată, aeroporturi şi pentru companiile aeriene pentru radiografierea unui avion, vizând securitatea, de la identificarea cu razele X a posibilelor defecte de construcţie ale avioanelor, până la verificarea existenţei unei încărcături ilegale la bord.

”Compania românească MBT, specializată în securitate, a început să lucreze la această invenţie după ce vameşii au descoperit droguri ascunse într-un avion. Aşa că a dezvoltat instrumentele şi metoda de a scana aeronava cât mai detaliat posibil”, se arată în comunicat.

Cum funcţionează Roboscan 2M Aeria

Un robot cu un braţ extensibil proiectează razele pe toată lungimea avionului. Razele X detectează orice obiect mai mare de 0,5 mm, deci se poate vedea chiar şi un glonţ, iar întreaga operaţiune este automatizată integral, explică reprezentanţii de la Geneva.

Alte 54 de premii au mai fost acordate în cadrul Salonului de Invenţii de anul acesta, la ediţia cu numărul 41, din totalul de 1.000 de invenţii expuse, au mai menţionat organizatorii.

Lista completă a invenţiilor premiate la Salonul de la Geneva

FR PalmaresGP 2013

Evenimentul va mai continua până sâmbătă, 14 aprilie 2013.

Invenţiile româneşti de la Geneva 2013

România a participat la cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva-Elveţia, care va avea loc în perioada 10-14 Aprilie 2013, cu 20 de invenţii selectate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) pentru finanţarea prezentării lor la eveniment, la care se adaugă alte 10 invenţii susţinute de mediul privat, a explicat pentru adevarul.ro Camelia Marinescu, cea care coordonează delegaţia României la Geneva din 2002 şi de asemenea membru al juriului internaţional care va stabili câştigătorii de anul acesta.

Dacă cei din mediul privat au venit cu o invenţie care reprezintă o premieră şi creşte şansele ţării noastre, un scanner pentru avioane realizat de cei de la MB Telecom, care au luat de altfel premiul cel mare la ediţia din 2009 cu Roboscan 1 M - sistemul de radiografiere cu raze gama a camioanelor, cele 20 de invenţii selectate de stat vizează în special sfera medicală.