Criteriile de care trebuie să ţii seamă când alegi unde să-ţi înscrii copilul în clasa 0

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înscrierea copiilor la clasa 0 a încept pe 27 februarie

A trecut o săptămână de când s-a dat startul înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, iar părinţii copiilor care din toamnă vor merge la şcoală trăiesc zile de coşmar în aşteptarea unui răspuns la întrebarea: a fost sau nu acceptat copilul meu la şcoala pe care mi-o doresc pentru el?

Cei mai mulţi îşi doresc şcoli perfomante cu profesori care trimit copiii la olimpiade sau care la sfârşitul gimnaziului îi propulsează către cele mai bune licee. Iar aici nu se intră uşor. În Capitală, cel puţin, părinţii fac multe „artificii“ pentru a-şi înscrie copiii la şcolile de top. 

Asta deşi experţii în Educaţie, susţin că proximitatea şcolii faţă de casă, rămâne un criteriu important pentru copii, pe lângă calitatea şcolii sau a învăţătorilor. Astfel, subliniază preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, accesul unui copil la cea mai apropiată şcoală permite acestuia să rămână în comunitatea în care a crescut, să aibă contacte cu colegii de clasă şi în afara şcolii şi este expus la familii cu valori şi experienţe asemănătoare. 

„Migrarea către «centru» şi şcolile «mai bune» nu contribuie în mod garantat la îmbunătăţirea calităţii educaţiei sau a vieţii copilului. Într-un caz de urgenţă este mai simplu să rogi o vecină care are copii în aceeaşi clasă, şcoală, să te ajute cu supravegherea copilului decât să rogi o rudă, un prieten să strabată zeci de kilometri ca să te poată ajuta“, a explicat Daniela Vişoianu.

Expertul în Educaţie Marian Staş completează, în schimb, că, pe lângă promiximitate, este important ca şcoala să aibă o paletă largă de proiecte educaţionale şcolare şi extraşcolare. „Proximitatea de casă ar trebui să fie primul criteriu de alegere a şcolii pentru copiii din clasa 0, pentru că sunt mici. M-aş uita la portofoliul de activităţi şcolare şi extraşcolare, festivaluri, tabere, excursii, unde şcolile chiar se ocupă de creşterea rotundă şi frumoasă a copiilor, pentru că la vârsta aceasta asta este mai important decât diplomele şi premiile pentru că sunt otrăvitoare la vârsta asta“, a explicat expertul în Educaţie Marian Staş.

VÂNĂTOAREA DE ÎNVĂŢĂTORI, CLASE AGLOMERATE

Marian Staş subliniază că învăţătorul uneori contează mai mult decât şcoala, aşa că nu ar fi rău înainte de a-şi înscrie copiii, părinţii să se intereseze dacă un cadru didactic este coruptibil sau nu şi să vadă în ce proiecte s-a implicat. 

„Trebuie văzut dacă învăţătorul este integru şi necoruptibil. Asta ar putea fi verificat vorbind cu părinţii de la clasele precedente“, a spus Staş.  

Cu toate acestea, avertizează expertul, există riscul ca, în momentul în care înscrii copilul la un învăţător lăudat, cel mai probabil clasa va ajunge să numere 30 de elevi, ceea ce ar îngreuna procesul educaţional. Acest lucru este subliniat şi de Daniela Vişoianu, care consideră că şcolile nu au niciun interes în a respecta numărul maxim de elevi dintr-o clasă. 

„Dat fiind mecanismul de «finanţare per elev », şcolile «căutate»  au un interes mic de a respecta, de exemplu, numărul maxim de 25 de elevi din clasa pregătitoare, mai ales în situaţiile în care este «vânată» o anume învăţătoare. Şi ceea ce reprezenta un vis poate deveni uşor un coşmar pentru copil şi familie“, a explicat preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie.

TOP ŞCOLI

În funcţie de varietatea proiectelor educaţionale din Capitală, expertul în Educaţie Marian Staş recomandă Şcoala „Ferdinand I“, „Sfinţii Voievozi“, „Jose Marti“, Şcoala „Heliade Rădulescu“.  De asemenea, nu ar ignora nici şcolile private care prin modelele britanice pe care le aplică în procesul educaţional se dezbară de comunismul care caracterizează şcoala românească. 

CALENDAR

În Bucureşti există un număr de 13.888 de locuri. Potrivit statisticilor, până la 1 martie erau înregistrate, la nivel naţional, 47.277 de cereri de înscriere. Prima etapă a înscrierilor se încheie pe 16 martie, iar pe 23 martie începe a doua etapă de înscrieri pe locurile rămase libere.